Vágólapra másolva!
A Perpetual Guardian pénzügyi szolgáltató cég sikeresnek nevezte, hogy a munkavállalóinak lehetővé tette a négynapos munkahetet, aminek nyomán mintegy húsz százalékkal nőtt a produktivitás.
Vágólapra másolva!

A most tanulmány megerősíti, hogy a négynapos munkahét a munkavállalókat boldogabbá, kevésbé stresszessé, valamint termelékenyebbé teszi – állítja a MoneyIsh.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az Aucklandi Egyetem és az Aucklandi Műszaki Egyetem felügyelte a cég hat hetes próbáját, mialatt 250 alkalmazottnak, 16 különböző irodában, ajánlották fel a négynapos munkahét lehetőségét.

Ugyan így a dolgozók heti 40 óra helyett 32 órát dolgoztak – a fizetésük nem változott –, ám még a rövidebb idő alatt is húsz százalékkal nagyobb teljesítményt nyújtottak, 24 százalékkal javították a magánélet és a munka egyensúlyát, továbbá hét százalékkal csökkent a stressz szintjük.

Vállalatunk egyre nagyobb hatékonyságot ér el a jobb produktivitás hatására, a négynapos munkahét nem okozott semmilyen hátrányt – foglalta össze Andrew Barnes, a cég alapítója, majd kiemelte: nagyon fontos persze a megfelelő hozzáállás.

Barnes elmondta, a dolgozók elkötelezettsége szintén húsz százalékkal nőtt, a kutatók szerint pedig a rövidebb munkahét motiválta a munkatársakat, hogy találják meg a lehető legproduktívabb munkamódszert, például az üzleti megbeszéléseket 30 perc alá szorították.

Számos dolgozó véli úgy, hogy munkáját kevesebb idő alatt is el tudják végezni.

Illusztráció Forrás: Origo

A Robert Half tanácsadó cég is felmérést végzett: mintegy 1.500 munkavállalót és 600 HR munkatársat kérdeztek meg.

A munkavállalók közül minden második (66 százalék) nyilatkozta, hogy heti öt napnál kevesebbet szeretne dolgozni,

de a munkahelyeknek mindössze 17 százaléka kínál csak ilyen lehetőséget. Négy teljes munkaidőben foglalkoztatottból három mondta, hogy naponta hét óra alatt is el tudja végezni feladatát, amennyiben nem szakítják meg őket a munkavégzésben, míg 45 százalék úgy gondolja, akár öt óra is elegendő lenne a napi feladatokra.