Rontott idei növekedési előjelzésén az EKB

Mario Draghi EKB elnök ECB
The president of the European Central Bank, Mario Draghi, sits in the audience during an event on the challenges of the economic and fiscal future of Europe at the German Insitute for Economic Research in Berlin, Germany, 25 October 2016. Photo: WOLFGANG KUMM/dpa
Vágólapra másolva!
Rontotta növekedési és inflációs előrejelzését az Európai Központi Bank (EKB), elismerve, hogy az euróövezet gazdasági növekedésének lassulása a korábban gondoltnál hosszabb és mélyrehatóbb lesz.
Vágólapra másolva!

A kormányzótanács csütörtöki kamatdöntő ülése után kiadott prognózis szerint

a 19 tagú euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) idén 1,1 százalékkal, jövőre 1,6 százalékkal emelkedhet.

Az előző, decemberi prognózisban az idei és a jövő évre még egyaránt 1,7-1,7 százalékos növekedéssel számoltak az EKB elemzői, azaz különösen jelentős mértékben, 0,6 százalékponttal vágták vissza az idei évre vonatkozó várakozásukat.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Wolfgang Kumm

A 2021-es évre várható növekedést mindkét előrejelzésben 1,5 százalékra tették.

A friss prognózis szerint az infláció idén 1,2 százalék, jövőre 1,5 százalék, 2021-ben pedig 1,6 százalék körül alakulhat, míg decemberben 1,6 százalékot, 1,7 százalékot, illetve 1,8 százalékot jósoltak.
Az Európai Központi Bank célja a harmonizált fogyasztóiár-indexszel (HICP) mért, "középtávon 2 százalék alatti, ám ahhoz közeli" éves inflációs ütem biztosítása.

Mario Draghi, az EKB elnöke a kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón elmondta,

a kormányzótanács továbbra is úgy ítéli meg, hogy túlsúlyban vannak a növekedést fenyegető kockázatok.

Bár a csütörtökön elfogadott döntések növelik az euróövezeti gazdaság rugalmasságát, nem tudnak hatást gyakorolni olyan külső tényezőkre, mint például a protekcionizmus felerősödése, a brit EU-tagság megszűnését övező bizonytalanságok és a feltörekvő piacok sérülékenysége. Ezzel együtt úgy ítélik meg, hogy "nagyon alacsony" egy recesszió kialakulásának esélye az eurózónában.

– fogalmazott Draghi a növekedési és inflációs előrejelzést ismertetve. A döntéseket indokolva pedig úgy fogalmazott, hogy "egy sötét szobában kis lépéseket teszel, nem rohansz, de azért haladsz".

Európai Központi Bank épülete. Forrás: AFP/Daniel Roland

Az EKB csütörtökön megváltoztatta taktikáját a monetáris politika szigorítását illetően, eltolva a válság utáni első kamatemelés legkorábbi időpontját 2019 nyaráról 2019 végéig, valamint újra olcsó hiteleket ajánlva a bankoknak a gazdaság élénkítésének érdekében. A vártnál erőteljesebb döntéseket épp egy olyan időpontban hozta meg az EKB, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve és más központi bankok szerte a világban várakozó álláspontra helyezkedtek a kamatemelést illetően.

Az EKB kormányzótanácsa nem változtatott az irányadó kamatokon, és jelezte, a kamatok legalább 2019 végéig a jelenlegi szintjükön maradnak, de addig mindenképpen, amíg szükség van rá ahhoz, hogy elérjék az inflációs célszámot.

A hitelezés fellendítésének érdekében új, célzott, hosszú távú refinanszírozási program indítanak: a szeptemberben induló, 2021 márciusáig tartó új, immár harmadik alkalommal meghirdetett programban negyedévente helyeznek ki kétéves lejáratú hiteleket, hogy segítsék a kedvező banki hitelezési feltételek fenntartását és a monetáris politika hatékony érvényesítését a pénzügyi rendszerben.

Bár a befektetők régóta nem számolnak azzal, hogy az EKB idén kamatot emel, kevesen számítottak arra, hogy a kormányzótanács megváltoztatja a kamatemelés időzítésére vonatkozó politikai üzenetét. A meglepetést okozó döntésre az államkötvényhozamok esni kezdtek és euró dollárhoz viszonyított árfolyama jelentősen gyengült, a döntést megelőző 1,1308 dollárról 1,1241 dollárra esett, napi mélypontján 1,1229 dolláron, 0,6 százalékot meghaladó mínuszban is járt.