Egyre több a nő a nagyvállalatok igazgatótanácsaiban

adult beautiful business businessman businesspeople businesswoman colleague company computer conference corporate desk discussion employee executive explaining female finance group lady laptop male man manager meeting modern office organization people per
22475345 - top view of working business group sitting at table during corporate meeting
Vágólapra másolva!
Tavaly érezhetően megnőtt a női igazgatótanácsi tagok száma a világ cégeinél, azonban a JPMorgan elemzése szerint még bőven van hova fejlődni ezen a téren, hogy elérjük a kívánt egyensúlyt. Különösen kedvezőtlen azonban a helyzet a vezérigazgatók körében, ahol tavaly még romlott is az arány.
Vágólapra másolva!

Az amerikai cégek élen jártak abban, hogy növeljék a női tagok számát a vállalatok igazgatótanácsiban, azonban 2018-ban a globális helyzet is érezhetően javult – derült ki a JPMorgan nemzetközi nőnapra időzített jelentéséből. Az Egyesült Államokban a női tagok aránya 22 százalékra emelkedett tavaly a 2017-ben mért 20,4 százalékról.

Mindazonáltal a kutatás rámutat,

a nők még mindig erősen alulreprezentáltak a cégek vezetői pozícióiban, ráadásul ezen a területen a fejlődés meg is rekedt 2018-ban.

A Fortune 500 vállalatainál a női vezérigazgatók aránya 5 százalékra süllyedt tavaly, ami visszaesés a 2017-ben elért, rekordnak számító, 6 százalékról.

A nők még mindig erősen alulreprezentáltak a globális cégvezetők körében 123RF

Bár a bank elemzése kiemeli, hogy a világ számos kormánya hozott olyan intézkedéseket, melyek jogi úton is elő kívánják segíteni a nők nagyobb arányú jelenlétét a cégek igazgatótanácsaiban, komoly erőfeszítéseket igényel még, hogy a nők a vállalatok vezetői posztjain is nagyobb arányban legyenek jelen.

Az MSCI All Country World Indexébe tartozó cégek 21 százalékánál ugyanis még mindig csak férfiak ülnek az igazgatótanácsokban.

A mutató fejlett és feltörekvő piaci társaságokat egyaránt tömörít a világ minden tájáról. A teljesen férfiak által dominált igazgatótanácsok körében élen járnak a kínai, japán, valamint dél-koreai vállalatok.

A másik oldalon a legjobb eredményt olyan országokban mérte a JPMorgan, mint Norvégia, Franciaország, Svédország, Ausztrália, illetve Új-Zéland. Talán meglepő lehet azonban, hogy

a női vezérigazgatók területén a legjobb eredményt Pakisztán érte el az MSCI indexek alá tartozó cégek körében.

Kedvezőnek mondható a helyzet továbbá Finnországban, Görögországban, Svédországban és Belgiumban is.

A JPMorgan szerint a cégeknek is többet kellene tenniük a fejlődésért Forrás: 123RF

Zárásként a JPMorgan elemzése kiemeli, a nagyobb diverzitás elérését támogatná, ha a vállalatok módosítanák például a felvételi és előléptetési politikájukat. A jelentés ugyanis hangsúlyozza,

igen gyakori, hogy míg a férfiakat a lehetőségeik alapján veszik fel és léptetik elő, addig a nőket elsősorban a már elért eredményeikre alapozva.

Következésképpen, a bank úgy látja, a vállalatoknak sokkal aktívabban kellene törekedniük arra, hogy növeljék a nemi diverzitást a munkahelyek minden körében.