Veszélyes akadályok és milliók várják a sztárlovakat a legendás versenyen

2019.03.12. 10:13

Ma kora délután elrajtol a Cheltenham Festival, amely a brit lóversenysport koronaékszerének számító, négynapos versenysorozat. A szigetország legjobb lovasai és ugrólovai mérik össze erejüket, és idén is nagy küzdelemre lehet számítani az ír és a brit trénerek között.

A Birmingham közelében fekvő cheltenhami lóversenypályát még 2015-ben újították fel 54 millió fontért, és a világ egyik legszebb létesítményeként tartják számon.

A brit lóversenyben nincs még egy ehhez fogható találkozó, mindezt pedig az ír-brit rivalizálás, a történelem és az óriási pénzdíjak teszik lehetővé.

Idén is rengeteg látogatóra számítanak a szervezők, hiszen a pénteki kiemelt fontosságú versenynapon, amikor többek között – a Magners Cheltenham Gold Cupot is futják – összesen 80 ezer néző fog izgulni kedvencéért, de a napi átlagnézőszám is meghaladhatja a 65 ezret.

Az idén a nagy öregekre és a feltörekvő sztárokra is kíváncsiak a nézőkForrás: AFP/Glyn Kirk

Keddtől péntekig 28 futamot rendeznek, amelyek között lesznek gát- és akadályversenyek is, ráadásul a cheltenhami pálya az egyik legnehezebb, így minden bizonnyal izgalmas versenyekre van kilátás. Az élvezeti faktort fokozza az is, hogy meglehetősen nagy létszámú futamok is akadnak a négy nap alatt. Kedden például a Grade 3-as Ultima Handicap Chase-be 24 lovat neveztek, de a szerdai Grade 3-as Coral Cup Handicap Hurdle-ben még többen, 26-an állnak rajthoz.

Nem csoda, hogy minden év márciusában a legjobb ugrólovak, trénerek, tulajdonosok és zsokék is jelen vannak Cheltenhamben, mert a trófeák és az elismerés mellett komoly pénznyereményt is haza lehet vinni. Idén négy nap alatt 4.590.000 fontot osztanak ki a versenyzők között, így ez a találkozó ezen a téren is a legértékesebb az egész világon (az ugrató versenyek között).

A 28 futam közül a legtöbben a pénteki Gold Cupra kíváncsiak, amely a versenynaptár második legrangosabb megmérettetése az április 6-i Grand National után.

A verseny összdíjazása idén 625 ezer font lesz.

A hétéves Apple's Jade a mezőny egyik klasszisaForrás: DPPI/Julian Herbert

Nincs lóverseny fogadás nélkül, ez pedig a kasszáknál is jól látszik. 2016-ban 2,3 millió fontot nyertek a fogadók Cheltenhamben, csak a versenypályán. Van, aki az esélyeseket szereti, mások inkább biztosra mennek, de mindenkinek megvan a saját kedvence, akit a legtöbben már hónapokkal korábban kiválasztanak maguknak. Az idén várhatóan 300 millió fontot tesznek meg a britek és írek a futamokon. A fogadóhelyeket nem lesz nehéz megtalálni, mivel előreláthatóan 250 bookmaker lesz jelen a fesztiválon.

A fogadók többféleképpen találják meg a lovukat. Van, aki a formát nézi, más a statisztikákra hagyatkozik, de olyan is akad, aki a ló elé helyezi a trénert és a zsokét. A kevésbé tapasztaltak persze nem szokták túlbonyolítani, sokan kedvenc számukra, színükre, vagy csak azért fogadnak, mert szimpatikus a ló neve.

A Gold Cup a második legfontosabb ugróverseny a Grand National utánForrás: AFP/Glyn Kirk

A Birmingham Live becslései szerint a találkozó 100 millió fontot hoz Gloucestershire megyének (itt található Cheltenham). A fesztivál alatt általában 20 ezer üveg pezsgő és 150 ezer liter sör fogy el, 45 ezer ötórai teát szolgálnak majd fel, a kiszolgálásért pedig 5936 pincér, felszolgáló és 350 szakács felel majd.

A sajtó részéről is kiemelt figyelem kíséri az eseményt, eddig ugyanis majdnem 900 újságíró, televíziós és rádiós regisztrált. Mivel egy rangos találkozóról van szó, ezért a jegyárak sem olcsók. Versenynaptól függően fizethetnek a nézők 230 fontot, de a Gold Cupra már közel ezer fontot kell költeni.

A Ryanair számára is kiemelten fontos a Cheltenham Festival. Számítások szerint ugyanis 20 ezer utas választja majd a légitársaságot, ezen a héten Birmingham és Dublin között 30 extra járatot is indítanak.

Meglepő, de az ír lovak idén is a legfőbb esélyesei a nagyversenyeknek, annak ellenére, hogy az ír lóversenyipar csak feleakkora, mint a brit. A legutóbbi hat Cheltenham Festivalból négynél fordult elő az, hogy több ír győztes volt, mint brit.

A tapasztalatlanabb lovaknak gyakran gondokat okoznak a gátak és akadályokForrás: Getty Images/Justin Setterfield

A trénerek közötti versenyt is az ír Willie Mullins vezeti, aki már 1988 óta van a szakmában, és eddig 61 győztest nevelt ki. A brit Nicky Henderson áll a ranglista második helyén úgy, hogy az ő pályafutása 10 évvel korábban kezdődött.

Harminc évvel ezelőtt ez a forgatókönyv még távol állt a valóságtól, mivel az 1987-es és az 1988-as szezonban is csak egy ugróversenyt tudott nyerni ír ló, mindkét alkalommal Galmoy a Stayers Hurdle nevű, extrém távú futamban. Később viszont hozták a sikereket az írek, Cottage Rake például háromszor is nyerni tudott a Gold Cupban.

A Cheltenham Festival a sok induló miatt részben a meglepetésekről szól. Minden évben akadnak olyan lovak, amelyek papíron az esélytelenek nyugalmával indulnak, majd váratlanul megnyerik az adott futamot. Norton's Coin 1990-es Gold Cup-győzelme például 101-szeres pénzt fizetett azoknak, akik hittek benne.

Az idei év sztárlovaival sok szakértő és fogadó számol. Buveur d'Air évek óta uralja a Champion Hurdle-t, az elmúlt két évben nyerni tudott, de idén az élete legjobb formájában lévő hétéves Apple's Jade a fogadók kedvence. A találkozó egy másik csillaga Altior lehet. Ő ugyanis 2016 novembere, azaz első futása óta veretlen, és zsinórban 12 versenyt nyert meg.

A tavalyi év legsikeresebb lova is futni fog a Cheltenham Festivalon. Tiger Roll az után, hogy megnyerte a Grand Nationalt, idén a Cross Country Chase-en, egy brutális versenyen bizonyíthatja be, hogy még mindig a topon van.

Tiger Roll robog a Grand National-győzelem feléForrás: AFP/Paul Ellis

Számolni kell a tavalyi Gold Cup-győztessel, Native Riverrel is, aki címvédésre készül Richard Johnsonnal a nyeregben. Az aranykupára mellette pályázhat még Thistlecrack és Tom Scudamore, Might Bite, valamint a fogadók két nagy kedvence, Presenting Percy és Clan Des Obeaux. A zsokék közül a fesztiválon kiemelkedően szerepelt eddig Roby Walsh, akinek volt olyan éve, amikor hétszer is nyerni tudott Cheltenhamben, négy nap leforgása alatt.

Az első modern Gold Cup-versenyt 1924-ben futották, akkor a győztes 685 fontot vihetett haza. Azóta a két világháborút leszámítva csak egyszer halasztották el a futamot, 2001-ben, egy járvány miatt. Ennyi idő alatt rengeteg emlékezetes pillanat született, köztük Arkle 1966-os 30 hosszas győzelme a Gold Cupban, vagy Kauto Star zsinórban negyedik, rekordnak számító King George VI. Chase-sikere, de nem szabad megfeledkezni a remek egykori versenylóról sem, Golden Millerről, aki 1934-ben megnyerte a Gold Cupot és a Grand Nationalt is.