Nőtt az export és az import volumene is

BMW, autógyár
A beruházás több mint 1000 új munkahelyet teremt - Illusztráció
Vágólapra másolva!
Januárban az export euróban számított értéke 6,4 százalékkal, az importé 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a külkereskedelmi többlet 225 millió euróval, 382 millió euróra csökkent - jelentette hétfőn első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A tavaly januári magas bázist tekintve az idén januári kivitel növekedése jelentősnek számít, míg

az import gyakorlatilag megismételte a tavalyi erős indulását, amelynél magasabb növekedést csak három hónapban mutatott az elmúlt évben.

Az előző hónapban, tavaly decemberben az export euróban számolt értéke 2,5 százalékkal, az import 5,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve.

A 393 millió euró exporttöbblet 178 millió euróval lett kisebb az egy évvel korábbihoz képest.

Januárban az export 8,993 milliárd euróra rúgott, az import 8,611 milliárd euró volt.

A kivitel értéke 17,4 százalékkal meghaladta ugyan az előző havit, de nem volt nagyobb az októberinél, vagy a novemberinél.

Az import hasonlóképpen 18,5 százalékkal felülmúlta a tavaly decemberit, de elmaradt az októberi vagy novemberi értéktől.

Tavaly az export euróban számolt értéke 4,2 százalékkal, az importé 7,3 százalékkal haladta meg az előző évit, az áruforgalom mérlegtöbblete 5,557 milliárd eurót tett ki, 2,520 milliárd euróval csökkent a 2017-es 8,078 milliárd euróról.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Dasril Roszandi/NurPhoto/Dasril Roszandi

Emelkedhet a külkereskedelem többlete

A tavalyi év során részben egyszeri tényezők fékezték az export bővülését, a WLTP bevezetése meredek visszaesést okozott az európai autó eladásokban. Azonban az egyes modellek forgalomba hozatalai engedélyének megszerzése után újra emelkedhetnek az eladások, így az export is - írja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az adatokra reagálva.

A külkereskedelmi többlet tavalyi romlását azonban részben az olajárak tavaly év közepén látott emelkedése miatt romló cserearányok is okozták, ami az idei év elején már némileg javulhat az alacsonyabb olajárak miatt. Idén már csak kisebb visszaesést várunk a külkereskedelmi többletben, egyrészt a bázishatások miatt némileg lassuló belső kereslet, másrészt új exportkapacitások üzembe helyezése miatt, az utóbbi így részben ellensúlyozhatja a markánsan romló európai növekedési kilátásokat - fogalmazott.

A cserearányok romlása szintén megállhat, így idén kismértékben, 5,3 milliárd euróra csökkenhet a külkereskedelmi többlet.

A következő években azonban újra emelkedhet a külkereskedelem többlete, 2021-től az új Mercedes gyár tervezett üzembe helyezése miatt akár erőteljesebben is.

A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019 végére pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat, amit az uniós forráslehívások gyorsulása is támogat - tette hozzá az elemző.