Az USA mindenkit le fog nyomni az olajpiacon

olaj, kőolaj, pumpa
ANDREWS, TX - JANUARY 20: An oil pumpjack works at dawn in the Permian Basin oil field on January 20, 2016 in the oil town of Andrews, Texas. Despite recent drops in the price of oil, many residents of Andrews, and similar towns across the Permian, are trying to take the long view and stay optimistic. The Dow Jones industrial average plunged 540 points on Wednesday after crude oil plummeted another 7% and crashed below $27 a barrel. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A következő években alaposan megváltozhatnak az erőviszonyok a globális olajpiacon – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség jelentéséből. Már 2024-re megtörténhet ugyanis Szaúd-Arábia trónfosztása, és az Egyesült Államok lehet a világ legnagyobb olajexportőre.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok hamarosan több olajat fog exportálni, mint Oroszország, majd 2024-ig elérheti, hogy átvegye a világ vezető exportőrének címét Szaúd-Arábiától – mondják a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szakértői.

A jelentés néhány héttel azt követően látott napvilágot, hogy kiderült, az USA rekord mértékű, napi 3,6 millió hordónyi olajat exportált.

Ez a kiviteli ütem pedig csak fokozódni fog a következő években, ahogy a világ legnagyobb gazdaságának olajkitermelése továbbra is jelentős ütemben bővül majd

– véli az IEA. Az USA egyébként most is rekord mértékű, napi 12 millió hordó olajat termel, ami további 4 millióval bővülhet 2024-ig.

Az USA felemelkedése

Emellett pedig jöhet az amerikai palaolaj forradalom második hulláma – teszi hozzá Faith Birol,az IEA ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a következő öt évben az USA felelhet a teljes globális olajkitermelés-növekedés 70 százalékáért, míg a cseppfolyósított földgáz (LNG) területén nagyjából 75 százalékos lehet az ország szerepe a kitermelés bővülésében. Mindez pedig alapvetően formálhatja át nem csupán a világ energiapiacát, de a geopolitikai erőteret is – teszi hozzá Birol.

Közeleg az amerikai hatalomátvétel az olajpiacon Forrás: DreamsTime

Az Egyesült Államok egyébként

tavaly már lenyomta Szaúd-Arábiát és Oroszországot az olajkitermelésben, és ez az exportban is egyre inkább megmutatkozik majd az IEA szerint.

Mindez pedig úgy következhet be, hogy az OPEC (melynek lényegében Szaúd-Arábia a vezetője) és Oroszország szövetségre léptek az olajpiaci egyensúly elérése érdekében. Az ebből fakadó kitermelés-csökkentésnek pedig az Egyesült Államok lehet a legnagyobb nyertese. A teljes képhez tartozik, hogy ezzel párhuzamosan a szaúdi vezetés igyekszik modellváltást végrehajtani a gazdaságban, aminek célja, hogy csökkentsék a királyság függőségét az olajexporttól.

Az IEA elemzése szerint a következő öt évben Irak adhatja majd a kitermelés-növekedés legnagyobb részét az OPEC országainak körében.

Ezzel az iraki kibocsátás jelentheti a világ harmadik legnagyobb új kínálati forrását, segítve ezzel ellensúlyozni az Iránban és Venezuelában tapasztalható gyengélkedést.

Nem csökken a kereslet

A világpiacnak pedig szüksége is lesz erre az új kínálatra. az IEA prognózisa alapján ugyanis nincs jele annak, hogy a kereslet elérje a csúcsot a következő években, és elkezdjen csökkenni. A szervezet várakozása szerint

a globális kereslet átlagosan napi 1,2 millió hordóval bővül majd a következő öt év során, ami nagyjából megfelel a jelenlegi növekedési trendeknek.

Bár a jelentés kiemeli, hogy az elektromos autók és az üzemanyag-hatékonyság visszafogja a keresletet, hozzáteszik azt is, hogy a repülőgép üzemanyagok és a petrolkémiai termékek által fűtött kereslet várhatóan ellensúlyozni fogja a zsugorodást.

Az Egyesült Államok és Irak mellett egyébként olyan országok lehetnek egyre fontosabb szereplők a kínálati oldalon, mint Brazília, Norvégia vagy a Guyana.