Magyarország összehangolt euróövezeti költségvetésben érdekelt, a különálló költségvetés csak akkor elfogadható számára, ha összhangban áll más uniós politikákkal - jelentette ki Varga Mihály az euróövezet pénzügyminisztereinek kibővített tanácskozásán.

A tárcavezető a Pénzügyminisztérium hétfői közleménye szerint kiemelte, hogy valamennyi európai uniós ország érdeke, hogy az eurózóna-költségvetés ne párhuzamos politikák és eszközök kialakításával járjon, hanem az egész Európai Unióban érvényes célokra épüljön.

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a tanács a decemberi eurócsúcson elfogadottaknak megfelelően folytatta az eurózóna-költségvetés részleteinek kidolgozását, megvitatva az eszköz lehetséges céljait, valamint a támogatás formáját.

A tagállamok rendkívül megosztottak számos kérdésben. A kiadási célokat illetően körvonalazódik a közös irány, de a finanszírozás és a döntéshozatali struktúra kérdésében még rendkívül messze állnak az álláspontok, emellett sok a bizonytalanság - jegyezte meg Varga Mihály.

Varga Mihály pénzügyminiszterForrás: MTI/Soós Lajos

Az irányítási és döntéshozatali struktúra kialakításáról elmondta: biztosítani kell az euróövezeten kívüli tagállamok ésszerű és megfelelő bevonását.

A gazdasági és monetáris unió mélyítése érdekében Magyarország számára kiemelt prioritás a szakpolitikák teljes EU-körben tartása mellett az egyenlő elbánás, valamint az egyenlő versenyfeltételek biztosítása.

Az állam- és kormányfők tavaly decemberben döntöttek arról, hogy meg kell kezdeni egy, az eurózóna számára létrehozandó költségvetés kialakítását. Eredetileg Németország és Franciaország tett javaslatot erre, amely végül a vezetők döntése alapján nem az eredeti szándékok szerint valósul meg.

Az új eszközt a többéves pénzügyi kereten (MFF) belül hozzák létre úgy, hogy az arról szóló döntés csakis teljes EU27-es konszenzussal, az euróövezeten kívüli tagállamok érdekeit teljes mértékben figyelembe véve jöhessen létre - szögezte le Varga Mihály.