A fejlesztések fókuszában a Románia felől érkező gázimport

Vágólapra másolva!
A román-magyar gázszállítási folyosó kiépítése áll az FGSZ Földgázszállító Zrt. tízéves fejlesztési tervének fókuszában; a fejlesztés első ütemében októbertől évi 1,75 milliárd köbméterre nő, és kétirányúvá válik a Magyarország és Románia közötti gázszállító kapacitás - írta hétfői lapszámában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A román-magyar gázszállítási folyosó a 2010-ben üzembe helyezett Szeged-Arad vezetékhez kapcsolódó infrastruktúra - elsősorban a szadai és a gödöllői - fejlesztésével jönne létre. Az évi 4,4 milliárd köbméter fekete-tengeri gáz szállítását lehetővé tevő második ütem indítása akkor kaphat zöld jelzést, ha a piaci szereplők előzetesen lekötik a román-magyar importkapacitás elvárt hányadát. Az erre vonatkozó kapacitásaukciót a kereskedők kérésére május 30-ig meghosszabbították.

Az FGSZ közben megkezdte az északkelet-magyarországi ellátásbiztonság javítását célzó, szintén a román-magyar szállítási folyosóhoz kapcsolódó projekt megvalósítását, hogy felkészüljön a jövőre esetleg előforduló ellátási nehézségekre - olvasható a Világgazdaságban.