Eláruljuk, tíz év múlva melyik lesz a világ legnagyobb energetikai cége

2019.03.17. 13:40

Nagy terveket jelentett be a brit-holland olajipari óriás, a Shell. A Bloomberg arról ír, a cég 2030-ra a világ legnagyobb energetikai vállalatává válna.

Piaci értéke alapján, a Shell jelenleg a világ második legnagyobb olajipari vállalata. A 2019. március első napjaiban már 267 milliárd dollár értékűre becsült társaság csak idén 2 milliárd dollárt költött energetikai divíziójának fejlesztésére. A gázipari beruházásoktól éves szinten 8-12 százalékos megtérülést várnak.

Maarten Wetselaar, az energetikai divízió egyik vezetője pedig nem is rejtette véka alá optimizmusát ezzel kapcsolatban. 

Hisszük, hogy a világ legnagyobb villamosenergia-szolgáltató vállalata lehetünk a 2030-as évek elejére"  - mondta egy interjúban Wetselaar. Azt is hozzátette: az energiaüzlet nem azért érdekli a Shellt, amit az elmúlt évtizedekben láttak abból, hanem azért, amit a következő évtizedekben ezen a területen valószínűsítenek.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Long yudan

A nagy olajcégek Európában - a Shell mellett a BP, az Equinor ASA - egyre nagyobb állami és közösségi nyomásnak vannak kitéve azért, hogy adaptálják a tiszta energiákat. Csakúgy, mint a nagy amerikai riválisaik, az Exxon és a Chevron. A Shellnél azt mondják, még mindig a keresgélés fázisában vannak a tiszta energiákat illetően, de úgy gondolják, a következő évek elegendők lesznek arra, hogy az olajvállalatok között az élre törjenek ebben a kérdésben.

Az Equinor vezérigazgatója ezzel egyidejűleg egy houstoni konferencián arról beszélt, az iparág szereplői általában véve nem tesznek eleget a klímaváltozás ellen. A cselekvés halogatása nem elfogadható - tette hozzá Eldar Saetre.

James Sprinz, egy energetikai szakértő, ezen nyilatkozatok alapján kijelentette: év 1-2 milliárd dolláros ráfordítással, a vállalatok saját fejlesztéseivel és kockázati tőkebefektetők bevonásával, a tiszta energia iránti törekvések igen gyorsan az energetikai játéktér legfontosabb célkitűzéseivé válhatnak.