Gorenje: mi lesz a közismert márka sorsa?

gorenje
Vágólapra másolva!
A szlovén Gorenje vállalat új kínai tulajdonosa, a Hisense Electric háztartásigép-gyártó cég elbocsájtja háromszázhuszonöt alkalmazottját, a szakszervezetet kellemetlen meglepetésként érte a bejelentés. Azokat a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottakat bocsátják el, akikkel a vállalat tavaly határozott időre kötött munkaszerződést – idézte Zan Zeba, a szakszervezet elnökének szavait a Szabad Magyar Szó. A termelést a szlovéniai üzemből teljes egészében átköltöztetik a cég szerbiai gyárába.
Vágólapra másolva!

Az Origo is megírta, hogy a cég a közelmúltban kínai tulajdonba került.

– mondta a szakszervezeti vezető, majd hozzátette, hogy kevesebb dolgozóval nehéz lesz elérni a kitűzött célokat.

Denis Ostir, a Gorenje vállalat szóvivője elmondta:

Szavai szerint a vállalatnak alkalmazkodnia kell az ügyfelek igényeihez és a kereslet szezonális trendjeihez. Ugyanakkor jelezte, hogy a Gorenje új gyár létrehozását és évente egymillió tévékészülék gyártását tervezi, valamint háromszáz-négyszáz új munkahelyet hoz létre.

Forrás: AFP/John Macdougall

Sajtóértesülések szerint azért váltak feleslegessé a munkatársak Szlovéniában, mert a Gorenje tavaly, az év végén a termelés egy részét már átköltöztette a szerbiai Valjevóban működő gyárába.

Azóta már az is kiderült, hogy ezekben a napokban az új generációs hűtőszekrények gyártását teljes egészében áttelepítik Szlovéniából Valjevóba. A gyár évente mintegy 150 ezer hűtőberendezést fog gyártani, s a beruházásba 4 millió eurót fektettek, írja a Politikára való hivatkozással a Vajdaság Ma.

A szlovén ipar egykori büszkesége, a Velenjében gyártott Gorenje hűtőszekrények innentől kezdve kizárólag szerb termékek lesznek.

A Gorenje Valjevo, amely tavaly óta a kínai Hisense többségi tulajdonában lévő Gorenje-csoport tagja, az elkövetkező időszakban a csoport hűtőgépgyártásának európai központja lesz.

Forrás: Facebook/Gorenje

A várakozások szerint legkésőbb április 1-jétől a Gorenje komplett hűtőgépgyártása Valjevóban fog történni. Azt is tervezik, hogy a meglévő üzem mellett az egykori Elind-gyár területén egy újabb nagy csarnokot építenek.

Az új gyár kapacitása évi 750 ezer berendezés lesz, a próbatermelés a tervek szerint 2020 októberében, a rendes termelés pedig 2021 januárjában indul.

A Hisense tavaly vette meg a Gorenje részvényeinek 95,42 százalékát, kétszázkilencvenhárommillió euróért. A Gorenje 2017-es profitja nyolcvannégy százalékkal zuhant a költségek növekedése és az éleződő verseny miatt.

A kínai vállalat kötelezte magát, hogy megőrzi a Gorenje márkanevet és megtartja az alkalmazottakat. A szlovéniai cég lesz a Hisense fő európai kutatási és fejlesztési, valamint termelési központja. Az új tulajdonos a felvásárlást követően kivezette a Gorenje részvényeit a tőzsdéről.