Zsinórban nyolcadik hónapja esnek a kínai autóeladások

Kína autópiac
A woman rides a bicycle past a row of new cars for sale at a car market in Bejing on May 16, 2012. A slew of bleak data has raised fears China's economy is cooling faster than previously thought, but analysts say Beijing has only limited means to prevent a politically damaging slowdown. AFP PHOTO / LIU JIN
Vágólapra másolva!
Februárban 10 százalékot meghaladó mértékben estek a kínai autóeladások, amivel a világ legnagyobb autópiacán már zsinórban a nyolcadik hónapja mértek gyengülést. Az elemzők pedig egyelőre bizonytalanok, a kínai kormány élénkítései képesek lesznek-e érdemi fordulatot hozni.
Vágólapra másolva!

A kínai autóeladások éves alapon 14 százalékkal csökkentek februárban, amivel a világ legnagyobb autópiaca már a nyolcadik egymást követő hónapban mutatott gyengülést – írja a CNBC. A mostani folyamat komolyabb változást is jelenthet Kínában, ahol éveken keresztül masszív növekedést mutattak az értékesítések, ahogy a gazdasági növekedés egyre jobban támogatta fogyasztói aktivitást.

Egy korszak vége?

Tavaly azonban megtört egy két évtizede tartó trend, és Kínában először mértek éves alapú csökkenést az autóeladásoknál. Ennek akkor az elsődleges okát a gazdasági növekedés lassulása, illetve az Egyesült Államokkal folyó kereskedelmi háborúból fakadó bizonytalanságok adták.

Ezt követően a kínai vezetés különböző módon igyekezett ösztönözni a gazdasági növekedést, és a pekingi kormány éppen a múlt héten jelentett be például adócsökkentéseket, melyek elvben támogathatják is a gépjárművek iránti keresletet.

Az elemzők azonban egyetértenek abban, hogy idő kell, mire ezek az élénkítések érzékeltetik a hatásukat.

Ráadásul a Citi elemzői jelezték, az adócsökkentések időzítése egyelőre nem világos, vagyis az is elképzelhető, hogy a fogyasztók inkább elhalasztják a kiadásaikat, és megvárják a kedvezőbb adókörnyezetet.

Jelentős globális hatása van a kínai autópiacnak Forrás: AFP/Goh Chai Hin

Az autópiac állapota azért is lényeges, mert

ez az egyik legfontosabb indikátora a kínai gazdaság egészségének, illetve az ország fogyasztói hangulatának.

Emellett a kínai autópiacnak komoly globális hatása van, mivel a világ második legnagyobb gazdaságának kereslete igen jelentős tényező az iparág egészében.

Peking beavatkozhat

A hivatalos adatok szerint februárban a kínai autóeladások 1,48 millió darabbal csökkentek az egy évvel korábbi szinthez képest, ami 13,8 százalékos csökkenésnek számít.

A tavaly megkezdett negatív trend tehát idén is folytatódik, és emellett a gazdaság egésze is a gyengélkedés jeleit mutatja

– mondta Shi Jianhua, a Kínai Autógyártók Szövetségének (CAAM) főtitkárhelyettese. Hozzátette, a fogyasztók is várnak a kormányzati intézkedésekre.

Peking újabb élénkítésekkel fokozná a gazdasági aktivitást Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Nem meglepő tehát, hogy az elemzők világszerte arra számítanak, Peking további lépéseket fog tenni a fogyasztás felpörgetése érdekében, főleg ha valóban sikerül érdemi megállapodásra jutni az Egyesült Államokkal a kereskedelmi konfliktusban.

Egy radikálisabb lépés része lehet például, ha a kormány extrém kedvező finanszírozást biztosít az autóhiteleknél

– mondta Sean Taylor, a Deutsche Bank eszközkezelő ágazatának elemzője. Kiemelte, a hangulat rendkívül fontos, és jelenleg igencsak kedvezőtlen a hangulat Kínában, ami egyaránt igaz a kormányzati, a vállalati, illetve a befektetői szinteken.