Idén péntekre esik március 15-e, az 1848-as forradalom és szabadságharc emléknapja. A nemzeti ünnep érinti a kiskereskedelmi egységek nyitvatartását is.

A héten, a háromnapos "hosszú hétvégén", változik a kereskedelmi egységek nyitvatartása. Emiatt a boltok vásárlói rohamra számítanak az ezt megelőző napokban. Különösen csütörtökön délután és este várható, hogy tumultuózus jelenetek alakulnak ki az üzletekben.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A legnagyobb áruházláncok - Tesco, Spar, Pennyi Market, Lidl, Aldi, Auchan - egységei pénteken zárva lesznek. Általában ugyanez igaz a kiskereskedelem többi egységére - ruházati boltokra, könyvesboltokra, műszaki cikkeket árulókra stb. -, valamint a lakossági szolgáltatásokat nyújtókra - varrodák, kulcsmásolók stb. - is.

Március 15-én, pénteken, élelmiszervásárlására jellemzően a benzinkutakon lévő üzletekben, az éjjel-nappal nyitva tartó boltokban, valamint az olyan kisebb egységekben nyílik lehetőség, melyek általában ünnepnapokon is fogadják a vásárlókat. Ilyen üzletek egyébként működnek a magyar bolthálózatok - CBA, Coop - kötelékében is.

A boltok és az áruházak a nemzeti ünnep napját követő hétvégén, szombaton és vasárnap - március 16. és március 17. - már a megszokott nyitvatartási rendben fogadják a vásárlókat.