Speciális bankadót vezetne be Svédország

2019.03.13. 06:31

Nem először futnak neki, de Magdalena Andersson pénzügyminiszter szerint most pontosabban szeretnének célozni.

Egy interjúban úgy nyilatkozott a svéd pénzügyminiszter, hogy csak a pénzügyi szektort kell megadóztatni. A javaslat egy szélesebb körűre tervezett adóreform része, és a parlamenti elfogadását segítheti, hogy a svéd bankok is érintettek egy kiterjedt pénzmosási botrányban.

Mivel a svéd bankok is segítettek gazdag ügyfeleiknek az adóelkerülésben, Andersson szerint a szavazók nem fogják sajnálni a pénzintézeteket, ha a kormánynak sikerül tető alá hoznia az új adónemet. A korábbi tervek körülbelül 4 milliárd svéd koronás (azaz 425 millió dolláros) adóról szóltak, amely csak a legnagyobb svéd bankokat érintené.

Nem ez az első alkalom, hogy svéd kormány megpróbált új adót kivetni. A korábbi kísérletek azonban meghiúsultak az Európai Unió versenyszabályainak megsértése miatt, és a javaslat finomítására tett erőfeszítések sem voltak sikeresek, mondván, hogy a svéd vállalatok versenyhátrányba kerültek volna.

Svéd bankjegyek – csak egyes bankokra vetnék ki a svéd bankadótForrás: AFP/Pontus Lundahl

A közelmúltban Stefan Lofven miniszterelnök kormánya megvizsgálta egy olyan adó bevezetésének ötletét, amely a banki műveletekre irányul, függetlenül attól, hogy hol található az anyavállalat székhelye. Az ötlet válasz a Nordea Bank Abp döntésére, amely Stockholmból Finnországba helyezi át a székhelyét.

Andersson szerint a kormány aggódik a Swedbank, mint Svédország legnagyobb jelzáloghitelezőjének és az ország legrégebbi bankjának pénzmosással kapcsolatos érintettsége miatt. „A banknak teljes mértékben együtt kell működnie a hatóságokkal, és természetesen tudni szeretnénk, hogy mi történt” –mondta.

Svédország és Észtország pénzügyfelügyeleti hatóságai a Swedbankot is vizsgálják, miután egy jelentés szerint a bank közel 6 milliárd dollár gyanús pénzt kezelt a Danske Bank észtországi pénzmosási botrányában.

A Swedbank elismerte, hogy megkérdőjelezhető tranzakciókat kezelt, amit a rendőrségnek jelentettek. A bank külső tanácsadó céget kért fel az ügy felülvizsgálatára. Az eredmények március végéig várhatók.

Cikkünk a Bloomberg.com írása alapján készült.