Milliókat fizettek a szülők, hogy felvegyék gyereküket az elit egyetemekre

Yale Campus, Yale Egyetem
A Yale Egyetem campusa egy 2015. áprilisában készült felvételen.
Vágólapra másolva!
Az amerikai igazságügyi minisztérium ötven embert vádolt meg azzal, hogy részt vettek a történelem egyik legnagyobb egyetemi felvételi csalásában. A vádirat szerint több tucat tehetős üzletember és híresség is pénzt fizetett azért egy összekötőn keresztül a legrangosabb egyetemeknek, hogy gyereküket felvegyék.
Vágólapra másolva!

Wiilliam Singer áll az Egyesült Államok történetének egyik legjelentősebb felvételi csalása mögött az amerikai igazságügyi minisztérium szerint, akik az ügyben rajta kívül még 50 embert gyanúsítanak. Singer éveken át segített a gazdag és híres emberek gyerekeinek bekerülni az olyan neves egyetemekre, mint a Yale, a Stanford, a USC vagy a UCLA.

A New York Times szerint egy lány, aki életében sosem focizott, hirtelen a Yale Egyetem célpontja lett, majd hamarosan sportösztöndíjat is kapott a világ egyik legjobb iskolájába. Ez a szülőknek nagyjából 1,2 millió dollárba kerülhetett.

A Yale Egyetem Forrás: Shutterstock

Egy másik esetben 50 ezer dollárt fizettek a szülők azért, hogy a University of Southern Californiára jelentkező fiuk egy tanulási zavarokkal rendelkező fiatalok számára készült tesztet tölthessen ki, annak ellenére, hogy semmi gondja nem volt.

Ezután az egyetem arról is gondoskodott, hogy a diák elegendő pontszámot érjen el a felvételin.

A csalások többségénél megfigyelhető, hogy az egyetemek sportért felelős részlegére is szükség volt a rendszer működtetéséhez. A tanulók általában olyan kevésbé sikeres csapatokba kerültek be az egyetemeken, amelyek egyébként sem rendelkeznek elég jelentkezővel, mivel nem számítanak sikersportágaknak. Így lehet az, hogy 200 ezer dollárért a szülők bevásárolták fiukat a USC evezőcsapatába, és ezzel magára az egyetemre is, pedig semmilyen tapasztalattal nem rendelkezett előtte.

Az egyetemek tehát pénzért árulták a sportösztöndíjakat, amelyek amúgy kihasználatlanok lettek volna az olyan sportágakban, mint a foci, a vízilabda, a tenisz vagy az evezés.

Összesen 33 szülőről derült ki eddig, hogy élt ezekkel a lehetőségekkel. Köztük vannak híres televíziós műsorvezetők, hollywoodi hírességek és gazdag üzletemberek is, de az ügyészség szerint ennél sokkal többen lehettek. Szintén részt vettek a csalásban az egyetemi sportcsapatok edzői is, akik gyakran szereztek ösztöndíjat a „befizetett” diákoknak úgy, hogy sztárként állították be őket, pedig a legtöbb esetben életükben nem űzték az adott sportot.

Az ügyészség egy diákot sem vádolt meg, mint kiderült, sok esetben nem is tudtak arról, hogy szüleik a hátuk mögött egyengetik útjukat, bár az eddig napvilágot látott történetek után ezt nehéz elhinni. Volt olyan, hogy a diákok önéletrajzát is meghamisították. Tavaly szeptemberben az egyik jelentkező azt állította, hogy állami vízilabdabajnok, és 2017-ben a csapata legértékesebb játékosának lett választva. Ehhez bizonyítékként egy képet is csatolt, azon viszont egy másik személy szerepelt. Az egyetemet viszont nem zavarta a dolog, felvették, miután a szülők befizették a kért összeget.

A Stanford evezőcsapata 110 ezer dollárért adott ösztöndíjat Forrás: New York Times

A vádirat szerint Singer ügyfelei 2014 és 2018 között 1,3 millió dollárt utaltak a USC-nek, diákonként nagyjából 50-100 ezer dollárt. A Georgtown Egyetemen még ennél is jobban virágzott az üzlet. Singer „tanácsadás” néven 2,7 millió dollárt utalt az iskolának 2012 és 2018 között. Ezért cserébe a Georgetown legalább 12 jelentkezőnek intézett helyet a teniszcsapatban.

A Stanford evezőcsapatába 110 ezer dollárért nyert felvételt Singer egyik ügyfelének gyereke.

Ehhez a jelentkezőlapját is meg kellett hamisítani, hogy úgy tűnjön, az illető egész életében az evezéssel foglalkozott, pedig valójában sosem tett ilyet. 2018 nyarán egy másik jelentkezőnek is intéztek helyet az evezőcsapatban, akkor 500 ezer dollárt kellett fizetni a szülőknek.

A New York Times szerint a szülők 25 millió dollárt fizettek Singernek 2011 és 2019 februárja között. Singer kedd délután megjelent a bostoni szövetségi bíróságon, ahol bűnösnek vallotta magát. Vallomásában továbbá elmondta, hogy két módja van bekerülni egy jó egyetemre: az első ajtón vagy a hátsó ajtón. Akinek az első verzió nem sikerült, annak még mindig volt esélye nála.

Mivel az egyetemek más szabályokat hoznak az olyan felvételizők számára, akik kiemelkedően teljesítettek valamilyen sportágban, ezért Singer is a sporton keresztül igyekezett teljesíteni az ügyfelek kéréseit. Ehhez meg kellett hamisítani a tanuló jelentkezési lapját is, amelybe gyakran kitalált csapatokat és eredményeket írtak, néha még a szülők is megrendezett képeket csináltak a gyermekükről, miközben éppen az adott sportot űzi.