Régen allergiára ajánlották, most a mobiltelefonoknál hozhat forradalmat

apple iphone okostelefon mobilozás smartphone
Vágólapra másolva!
Kínai kutatók vethetnek véget a világ lítiumkitettségének – írja az Asia Times. Egyelőre kísérleti jelleggel ugyan, de sikeresen legyártottak kalcium-ion akkumulátorokat, melyek máris több paraméterükben ígéretesebbnek tűnnek, mint a most általánosan bevett ítiumion (Li-Ion) változatok.
Vágólapra másolva!

A kínai kutatók által készített, kalciumalapú akkumulátoroknak nagy jelentőségük lehet, és a tudósok nem is rejtik véka alá reményüket, hogy egy napon lecserélhetik azokkal a Li-Ion megoldásokat. Mindennek azért van jelentősége, mert jelenleg a lítiumalapú telepek a legelterjedtebbek a hordozható elektronikai eszközökben – például a mobiltelefonokban –, de ugyanígy megkerülhetetlenek az elektromos autóknál is, hiszen ezek akkumulátora is erre épül. A világ lítiuméhsége óriási, és ahogy az Origo például ebben a cikkében bemutatta, hacsak nem sikerül felfuttatni a termelést, már néhány éven belül hiánycikké válhat.

Illusztráció Forrás: Picjumbo.com / Pexels

A kínai kutatók készítette kalcium-ion telep viszont jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hasonló paraméterű lítiumos változatok. Jobb az energiamegtartó képessége, és hosszabb az élettartama is.

Az egyelőre prototípusként létező elem szobahőmérsékleten működve, még 1000 újratöltés után is megőrizte névleges kapacitásának 84 százalékát, ami nagyon jó eredménynek mondható.

Ráadásul könnyebb, vékonyabb, mint a lítiumos változat, a hosszabb élettartam pedig lefele nyomja gyártási költségét is.

Nem elhanyagolgató szempont az sem, hogy a kalcium sokkal könnyebben hozzáférhető nyersanyagként, mint a lítium.

A Földön természetes állapotban való előfordulása mintegy 2500-szor gyakoribb, mint a lítiumé.

Így ipari célú, a jelenleginél jóval nagyobb volumenű felhasználása vélhetően nem jelentene nagyon magas kitermelési költségeket.

A kínai fejlesztők ugyanakkor elmondták, még számos technikai kérdést meg kell oldaniuk, ideértve azt, hogy megtalálják az elektródák megfelelő arányú anyagösszetételét a kalciumalapú telephez.

Ezzel egyidejűleg a Kínai Akadémia egyik, Sencsenben működő technológiai kutatóintézetének munkatársai jelezték: egy hibrid eszközt fejlesztve, aktív szenet pozitív elektródaként használva, ónt pedig negatívként, sikerült a telepek teljesítményét és névleges feszültségét megnövelniük.