Több magyar vállalat is beruházásokat hajthat végre Angolában

Vágólapra másolva!
Több magyar vállalat is beruházásokat hajthat végre Angolában, a Magyarország és Angola közötti gazdasági együttműködés a mezőgazdasági, a biztonságtechnikai és az energetikai szektorban lesz a legszorosabb – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

„Afrika a jövő kontinense, ezzel kapcsolatban senkiben sem merül fel kérdés. Magyarország kormánya is azért kezdte el a déli nyitás politikáját, hogy minél több vállalatot tudjon gazdasági sikerhez segíteni az afrikai gazdasági térségben” – hangsúlyozta a miniszter.

A miniszter felidézte, a kormány célja az, hogy ne csak külföldi nagyvállalatok ruházzanak be Magyarországon, hanem a magyar gazdaság dimenzióváltásával párhuzamosan, a magyar cégek egyre több beruházást hajtsanak végre külföldön, hogy az ott megtermelt profit egy részét haza tudják hozni.

Közölte,

az Eximbank 40 millió eurós alapot hozott létre

azért, hogy támogatást nyújtson a magyar vállalatok angolai gyártó és kutatás-fejlesztési kapacitásainak kiépítésére. Emellett a pénzintézet 135 millió eurós hitelkerettel is segíti a két ország vállalatai közötti kereskedelem előmozdítását – magyarázta a tárcavezető.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy az angolai biztonsági okmányok, útlevelek, személyi igazolványok előállítására jó eséllyel pályázik egy magyar cég, amely üzemet is tervez létesíteni az afrikai országban. Az angolai olajipari vállalat,

Afrika második legnagyobb olajipari cége pedig 24 mező kitermelésére írt ki pályázatot, melyre várják a magyar cégek jelentkezését.

Az agráriumban pedig a baromfi- és tojásszektorban számítanak magyar cégek szerepvállalására – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Afrika portugálajkú országai természetes célpontjai a magyar külföldi befektetési stratégiának, ezek közül is Angola a legfontosabb, mert a korábban Magyarországon tanult angolai diákok révén a két ország között kölcsönös a szimpátia.

A két ország közötti együttműködés alapját az emberek közötti kapcsolatok jelentik, ezért évente 100-ra emeli a kormány azoknak az angolai ösztöndíjasoknak a keretszámát, akik Magyarországon tanulhatnak – hangoztatta a miniszter. „Az ösztöndíjprogramról már bebizonyosodott, hogy kifejezetten hasznos hosszú távon a két ország együttműködése szempontjából” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.
A magyar diplomácia vezetője azt is tudatta, hogy

Orbán Viktor miniszterelnök március végén hivatalos látogatást tesz az afrikai országban.