Egy dolláros vételárat ajánl egy bezárásra ítélt új-mexikói szénerőművért egy New York-i vállalat - írja a Mining.com. Az üzleten látszólag mindenki nyer, ám mégsem lesz egyszerű nyélbe ütni.

Az Acme Equities 1 dolláros vételi ajánlatot tett a San Juan Generating Station nevű, elöregedett és bezárásra ítélt létesítményre. A 847 megawattos teljesítményű állomás szén felhasználásával állít elő villamos energiát. A generátorállomásnak öt tulajdonosa van, ebből négy már elfogadta a bezárás tényét. A közeli Farmington városa, mintegy 10 százalékos tulajdoni részesedéssel és 45 ezer lakosával azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az erőművet meg kell menteni.

A város álláspontja érthető: ha az állomás leáll, akkor 1600 munkahely szűnik meg a térségben közvetlenül, vagy ehhez köthetően.

Az Acme ajánlata ezért jöhet kapóra. Ez a vállalat ugyanis nem riadt meg a szigorú környezetvédelmi előíásoktól. Vállalnák, hogy az erőművet úgy alakítanák át, hogy a kibocsátott szén-dioxidot begyűjtenék és azt - további hasznosításra - olajtársaságoknak értékesítenék.

2022-ben állítanák le az elöregedett telephelyetForrás: Flickr/WildEarth Guardians

Ez azonban csak nagyon alacsony vételi áron érné meg nekik, úgy, hogy

a becslések szerint 400 és 800 millió dollár közötti összeget kellene költeniük a szükséges technológiák bevezetésre, mondta a befektetőcsoport képviselője.

Az erőmű főtulajdonosa, a PNM Resources szerint ugyanakkor már korábban megvizsgáltak minden lehetőséget, és szerintük nincs megvalósítható alternatíva a gazdaságos működtetésre, így elkerülhetetlen a 2022-es leállás. A többi tulajdonosvállalat hasonló állásponton van, így a város az egyetlen, ami meghagyná a további üzemeltetés lehetőségét.

Mindebbe az ügyletbe Új-Mexikó állam felülről szólhat bele. A kormányzó ugyanis korábban egyértelművé tette, keresztülvinné az USA 47. tagállamának megújuló energia fordulatát. A cél, hogy 2030-ra az energia fele, 2045-re pedig teljes egészében megújuló forrásokból álljon rendelkezésre Új-Mexikóban. San Juan emissziós értékei pedig jelenleg a kívánatos értéket mintegy 60 százalékkal meghaladják.

Többen kételyüket fejezték ki amiatt, hogy a befektető képes lenne sikeresen telepíteni a szén-dioxid befogásához szükséges, igen drága technológiát, és azt elszállítani úgy, hogy a legközelebbi, erre alkalmas vezetékrendszer az erőműtől 30 kilométerre húzódik. A befektetők azonban azt mondják, 90 százalékkal tudnák csökkenteni a mostani károsanyag-kibocsátás szintjét, ha lehetőséget kapnának arra.

Az erőmű és a közeli felszíni szénfejtés környéke a San Juan folyótól északraForrás: Flickr/Doc Searls

További bonyodalom az ügyben, hogy Farmington városa, bár csak kisebbségi tulajdonos az erőműben, az érvényes megállapodások szerint, joga van ahhoz, hogy felülbírálja a többi tulajdonost, azaz végső soron jogszerűen, egymaga is eladhatná az erőművet az Acme-nak.

A városnak egyelőre az a fontos hivatalos kommunikációja szerint, hogy megőrizze a veszélyeztetett 1600 munkahelyet. Jelezték, jelenleg "egyeztetéseket folytatnak az Acme-val a lehetséges megoldásról."

Ez tehát azt jelenti, a város valószínűleg csak akkor fogadja el a New York-i székhelyű csoport ajánlatát, ha azok valamiféle biztosítékot kínálnak a munkahelyek megőrzésére a technológiai váltással párhuzamosan.

Kérdés persze, hogy a befektető mennyit tudna garantálni ebből. Az erőmű csak technológiai váltás után maradhat üzemben, ehhez viszont az kell, hogy a város rábólintson az 1 dolláros vételi ajánlatra, ami viszont önmagában nem jelenti a munkhelyek megőrzését. Közben több érintett fél kétségét fejezte ki amiatt, megtérülhet-e egyáltalán a hatalmas befektetés. Ha viszont nem történik változás a helyzetben, az erőmű bezár, a dolgozók pedig rosszabb esetben utcára kerülnek.

A város megtartaná, a többi tulajdonos bezárná a létesítménytForrás: Babcock & Wilcox

A régió gazdaságának pedig a számítások szerint

évi 170 millió dolláros teljesítményt jelente az erőmű és az azt ellátó közeli szénbánya üzemeltetése a jövőben.

Ám az elemzők ezzel szemben jelzik azt, hogy bár a bezárás fájdalmas, de indokolt és elkerülhetetlen, mert az erőművet nem lehet gazdaságosan működteni. Különösen úgy nem, ha előtte rengeteget költenek el karbonsemlegesítő technológiákra. Több kommentár szerint, a városnak más üzleti lehetőségeket kellene keresnie gazdaságának felpörgetésére.

A Bloomberg adatai szerint, az amerikai energiamixben egyébként fokozatosan csökken a szén aránya, annak ellenére is, hogy Donald Trump amerikai elnök a szénkitermelés újbóli beindítása mellett foglalt állást még választási kampányában, majd megválasztása után is. Míg a szén 2010-ben 42 százalékban, addig tavaly már csak 24 százalékban volt jelen az ország energetikai szektorában.