Ásványkincsek után kutatnak az utolsó érintetlen vadonban

2019.03.25. 07:01

Jelentős forrásokat juttat Kanada szövetségi kormánya az Északnyugati területek néven ismert, óriási territóriumnak, hogy ott kiterjesszék az ásványkincsek utáni kutatást - írja a Mining.com.

Az Északnyugati területek elsődleges gazdasági erejét nem más, mint értékes ásványkincsei képviselik. A kanadai kormány most arról döntött, hogy 5,1 millió amerikai dollárnak megfelelő összeggel támogatják a kitermelés fejlesztését a régióban.

Ebből az összegből elsődlegesen a terület egyik tartományában működő három gyémántbánya fejlesztésére költenek.

Emellett jutnak források új feltárásokra is. A kormány mindettől azt várja, hogy a messzi északi területek gazdasága beindul, és szomszédos Yukon valamint Nunavut nevű térségek pedig Kanada leggyorsabban fejlődő területeivé válnak.

Kanada ezen vidékein is jól látható az északi fényForrás: Cultura Creative/Oscar Bjarnason

A szövetségi pénzekből biztosítani kívánják azt, hogy a kitermelési illetve feltárási területeket az év minden szakaszában megközelíthessék. Emellett jelentős előrehaladást szeretnének elérni a feltérképezésben, a korábbiaknál pontosabb és részletesebb információkkal támogatva a bányavállalatokat.

Az ország innovációs, tudományos és gazdasági ügyekért felelős minisztere így fogamazott: "Ismerjük az ásványi anyagok fellelési helyeit, de ahhoz, hogy befektetőket vonzzunk oda, hozzáférhetővé kell tenni a helyszíneket számukra. Ismerünk korábbról hasonló kezdeményezéseket, melyek később jelentős gazdasági aktivitáshoz vezettek."

Navdeep Bains hozzátette azt is, a kanadai kormány számára kiemelten fontos, hogy hozzájáruljon az északi vidékek hosszútávú és fenntartható fejlődéséhez, új munkahelyeket hozzon létre, és beindítsa a gazdasági növekedést.

Úgy tűnik, az arany valóban az egyik leginkább vonzó gazdasági lehetőséget jelenti a területen. Az Origo ebben a cikkében írt arról, hogy a történelmi aranyláz után, most újra az értékes ásványkincs után kutatnak a Klondike folyó vidékén.