Eltörlik az állampapírok kamatadóját, nagyon erős hete volt a forintnak

2019.03.17. 10:38

Az Államadósság Kezelő Központ szerint jelentősen megnőtt a babakötvényesek száma, a KSH legfrissebb jelentése pedig arra mutat rá, hogy rendkívül erősen kezdte az évet a magyar építőipar. Visszahívásokat jelentett be a Honda, és a Volkswagennél sem egyszerű a helyzet, mert hétezer ember elbocsátására készülnek.

Eltörlik az állampapírok kamatadóját, új profil a lakástakarékoknál

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten törvényjavaslatot nyújtott be az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról. A javaslat legfontosabb változásai közé tartozik, hogy adómentessé tennék a 2019 júniusa után kibocsátott lakossági állampapírokból származó kamatot, hozamot.

Varga Mihály pénzügyminiszterForrás: MTI/Soós Lajos

Emellett a lakás-takarékpénztárak is forgalmazhatnak majd állampapírokat, a lakossági átutalások esetén az illeték mértéke 400 forint lesz, emellett pedig a törvényjavaslat regisztrációs kötelezettséget ír elő minden automataberendezés üzemeltetője számára.

Nagyon megnőtt a babakötvények állománya

Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a héten közölte, hogy a családok Babakötvényben tartott megtakarítása négy hónap alatt - tavaly novembertől február végéig - 10 milliárd forinttal emelkedett.

IllusztrációForrás:Shutterstock

Kiderült az is, hogy a családok az elmúlt négy hónapban csaknem kétszer több Babakötvényt vásároltak gyermekük Kincstári Start-értékpapírszámlájára, mint az előző év azonos időszakában, vagyis 2017 novembere és 2018 februárja között. Az adósságkezelő szerint az állampapír-állomány kiemelkedő növekedési üteme elsősorban a magas kamatnak köszönhető.

Tavaly óta nem volt ilyen erős a forint

Szerdán áttörte a forint euróval szembeni árfolyama a 315-ös kulcsszintet, amivel tavaly április óta nem látott szintre erősödött.

IllusztrációForrás: MTI/Oláh Tibor

A hazai fizetőeszköz árfolyama a múlt év áprilisában egészen 310-ig szúrt le. Szerdán pedig 315 alá is benézett a forint.

Maga alá temeti a botrány a Boeinget

Egyre nagyobb bajban a Boeing, amely három nappal a vasárnapi, Etiópiában történt légi szerencsétlenség után, történetének egyik legvészterhesebb időszakát éli meg.

IllusztrációForrás: Boeing

A Boeing 737 Max 8-as szériájú gép lezuhanása után a cég piaci értéke meredek esésnek indult, ráadásul a világ legtöbb országában nem is engedik már felszállni ezt a típust. Európa be sem engedi légterébe ezeket a típusú Boeing gépeket. Részletesebben ITT olvashat arról, hogy mi vezetett a rendkívül szigorú intézkedésekhez.

23 milliárdos beruházás Debrecenben

A Krones csoport megkezdte új, debreceni üzemének felépítését. A vállalat Európában – Németországon kívül – először Debrecenben létesít gyártócsarnokot. A beruházás kapcsán a vállalat 75 millió eurós, közel 23 milliárd forintos ráfordítással hozza létre üzemét, ahol több mint 500 új munkahelyet teremt.

IllusztrációForrás: KRONES Hungary Kft.

A Krones AG jelenleg több mint 16 ezer embert foglalkoztat világszerte. Nemzetközi nagyvállalatként a cég támogatja a munkavállalói sokszínűséget, a magas szintű szakmai tudás fenntartása és folyamatos bővítése érdekében.

Óriási botrány az Egyesült Államokban

Az amerikai igazságügyi minisztérium ötven embert vádolt meg azzal, hogy részt vettek a történelem egyik legnagyobb egyetemi felvételi csalásában.

IllusztrációForrás: Getty Images/Justin Sullivan

A gazdag szülők pénzt fizettek azért, hogy a felvételi rendszert kijátszva a gyermekeik bekerüljenek a legjobb egyetemekre. A csalásban részt vevő szülők közül többen hírességek és neves üzletemberek. A botrányba olyan egyetemek is belekeveredtek, mint a világhírű Yale vagy a Stanford.

Átalakítás az OTP banknál

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közgyűlési előterjesztésből kiderült, hogy az elnöki és vezérigazgatói tisztség szétválasztását lehetővé tevő alapszabályi módosításról is dönthet az OTP Bank április 12-re összehívott éves közgyűlése.

IllusztrációForrás: MTI/Róka László

A hatályos alapszabály szerint az OTP igazgatóságának elnöke egyúttal a társaság vezérigazgatója is (jelenleg Csányi Sándor tölti be mindkét tisztséget). A javasolt módosítás lehetővé teszi, hogy az elnök-vezérigazgatói tisztségben megjelenő ügyvezetési funkciók szükség esetén külön tisztségekben is elláthatók legyenek.

Iszonyú erősen nyitott januárban az építőipar

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint januárban az építőipari termelés 29,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ami a rendkívüli hideg ellenére tavaly július óta a legnagyobb növekedés. Az épületek építése 28,2, az egyéb építményeké 32,2 százalékkal nőtt.

IllusztrációForrás: Pixabay

A szakértő szerint idén az újlakás-átadási hullám fogja húzni az építőipart. Legalább 25 ezer lakás átadására számít a szektor az idei évben, emellett a budapesti irodapiacon 700 ezer négyzetméter van megvalósítási fázisban.

Csütörtöktől már elérhetőek a bevallási tervezetek

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten közölte, hogy harmadik éve áll a lakosság szolgálatában az e-szja, amelynek révén idén 5,6 millió magánszemélyt mentesít az adóhivatal a bevalláskészítés terhétől.

IllusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

A pénzügyminiszter azt is mondta, hogy a magánszemélyek tehermentesítése után a vállalkozókon a sor, a cél az, hogy néhány éven belül a felére csökkenjen a cégek adóadminisztrációja.

Több ezer embert küld el a Volkswagen

A Volkswagen 7 ezer fővel csökkenti munkavállalói számát, hogy elérje az éves 5,9 milliárd eurós megtakarítási célját 2023-ig

IllusztrációForrás: AFP/Peter Steffen

Továbbá a cég növeli termelékenységét, és hat százalékra növeli működési árrését. A jövedelemfejlesztési program intézkedései lehetővé teszik a cég számára, hogy 2022-ben elérje a hatszázalékos versenyképes hozamszintet

Kiderült, hogy kit javasol Orbán Viktor az MNB alelnökének

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár a héten közölte, hogy Orbán Viktor kormányfő Patai Mihály jegybankalelnöki kinevezésére kíván javaslatot tenni Áder János államfőnek.

Patai MihályForrás:Járai László

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény szerint az alelnöki tisztségre javasolt személyt az Országgyűlés gazdasági bizottsága meghallgatja, ezért a kormányfő levélben kérte Kövér László házelnököt, hogy intézkedjen Patai Mihály bizottsági meghallgatása érdekében.

Egymillió autót hív vissza a Honda

A régóta problémás Takata-légzsákok miatt a Honda egymillió autót hív vissza az Egyesült Államokban és Kanadában. Mint kiderült, az előző visszahívás során kicserélt légzsákok is veszélyesek lehetnek, ezért újra át kell nézni a kocsikat.

IllusztrációForrás: MTI/EPA/Franck Robichon

A visszahívás a legnépszerűbb modelljei közül többre is vonatkozik, ráadásul már 2001-es gyártmányokkal is gondok vannak. Kanadában 84 ezer autót kell visszahívni, ez a szám pedig az Egyesült Államokban akár ennek a tízszerese is lehet.

Új központot nyit a Tesco Budapesten

A Tesco megnyitotta új Üzleti és Technológiai Szolgáltatások Központját Budapesten. A döntéssel a folyamat végére 800 új, specialista munkahely jön létre Magyarországon. Az új központ feladata a Tesco cseh, lengyel, magyar és szlovák munkatársainak dedikált támogatása lesz.

IllusztrációForrás: MTI/Krizsán Csaba

Az új Üzleti és Technológiai Szolgáltatások Központ a Tesco Business Services része. A Tesco Business Services a Tesco Csoport olyan multidiszciplináris vállalata, amely a Tesco minden piacán napról napra támogatja a vásárlók minél magasabb színvonalú kiszolgálását.

 

Változott az üzemanyagok ára

Az üzemanyagok ára szerdán változott először. Akkor a benziné 2 forintos emeléssel 364 forintra drágult, a gázolajé 3 forinttal 392 forintra csökkent.

IllusztrációForrás: MTI/Marjai János

A Mol ezután pénteken ismét változtatott az árakon. A 95-ös benzin literenkénti ára 2 forinttal emelkedett, míg a gázolajé nem változott. Ezzel összességében 4 forinttal drágult a benzin és 3 forinttal csökkent a gázolaj a héten.