A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint januárban az építőipari termelés 29,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ami a rendkívüli hideg ellenére tavaly július óta a legnagyobb növekedés. Az épületek építése 28,2, az egyéb építményeké 32,2 százalékkal nőtt.

Az épületeknél ipari és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést. Az előző havihoz mérve 9,8 százalékkal emelkedett az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése.

A januárban kötött új szerződések építési volumene 16,9 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbiaknál, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,8 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 24,0 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az épületek körében ipari, kulturális és sportlétesítményekre kötöttek nagy értékű szerződéseket. Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállománya 1,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, amikor 106,5 százalékos szárnyalást mutatott.

IllusztrációForrás: Pixabay

Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 30,5 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 7,4 százalékkal kisebb volt, mint 2018. január végén, amikor 157 százalékkal múlta felül az előző évit.

Horváth András, a Takarékbank elemzője kiemeli, hogy épületek esetében új szerződést 288 milliárd forintért kötöttek a hónapban, a szerződésállomány pedig 674 milliárd forint volt, ami 31 százalékos éves növekedést jelent.

A szakértő szerint idén az újlakás-átadási hullám fogja húzni az építőipart. Legalább 25 ezer lakás átadására számít a szektor az idei évben, emellett a budapesti irodapiacon 700 ezer négyzetméter van megvalósítási fázisban, ami szintén érdemi átadási hullámot fog eredményezni a következő 1-2 évben, számottevően növelve a jelenlegi 3,6 millió négyzetméteres állományt.