Közeleg a kamarai hozzájárulás befizetésének határideje

vállalkozás, vállalkozó, vállalatirányítás
Vágólapra másolva!
2019. március 31-ig kell megfizetni a vállalkozók számára az évi kamarai hozzájárulás összegét.
Vágólapra másolva!

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény szerint 2012. január 1-jétől a gazdálkodó szervezetek (egyéni és társas vállalkozások) kötelesek

  • kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni,
  • a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5000 forint kamarai hozzájárulást fizetni (a hozzájárulás összege önkéntes kamarai tagok esetén levonható a tagdíjból), amelyet a kamara igazolás kibocsájtásával ismer el,
  • a kamara pedig köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani.

A törvény nem vonatkozik a fő tevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozókra és vállalkozásokra, akik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarába kötelesek bejelentkezni.

A mezőgazdasági tevékenységek körét a 2012. évi CXXVI. törvény határozza meg.

A vállalkozások számára fontos határidő közeleg, a kamarai hozzájárulás befizetésének határideje Forrás: Shutterstock

Azok az egyéni vállalkozók, akik szerepelnek az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben (FELIR), de a fő tevékenységük nem mezőgazdasági, az agrárkamarai tagságuk mellett kötelesek a területi kereskedelmi és iparkamaránál is kezdeményezni a kamarai nyilvántartásba vételüket, és a kamarai hozzájárulást megfizetni.

Cikkünk az Adózóna.hu írása alapján készült.