Óriásberuházásra készül a ©koda régiónkban, ki lesz a befutó?

2019.03.14. 19:04

A Volkswagen-csoport költségcsökkentési törekvéseit jelzi, hogy a ©koda márka hol keres helyet egy új gyárnak. Úgy néz ki, Csehország fel sem merült a lehetséges helyszínek között, csak Bulgária, Románia, Törökország és Szerbia. A legújabb hírek szerint az első két ország már ki is esett a jelöltek közül, és Törökország sem áll jól.

A ©koda jelenleg két üzemben termel az Európai Unió területén, Mlada Boleslavban és Kvasinyban. Ugyanakkor a cég vezetésétől már évek óta hallani, hogy kapacitáshiány korlátozza növekedésüket. Ráadásul nemrég kiderült, hogy teljes egészében Csehországba költöztetik a VW Passat gyártását is 2023-tól. Így mindenképp kell egy új üzem, és úgy néz ki, ha már gyárépítésbe fektet a VW-csoport, olyan területen teszi, ahol igazán olcsón juthat munkaerőhöz – összegez a Totalcar cikke.

Forrás: Skoda

A legfrissebb újsághírek szerint Szerbia és Törökország maradt benn a lehetséges helyszínek között. A két ország közül pedig az előbbinek van nagyobb esélye, miután Törökország egyrészt nem része az EU-nak, másrészt az autóeladások tavalyi 35 százalékos csökkenése miatt elveszteni látszik legnagyobb vonzerejét, az erős belső piacot. Ráadásul Törökország politikai szempontból is ingoványos terepnek tűnik, így jelenleg arra látszik a legnagyobb esély, hogy Szerbiában épülhet fel a ©koda harmadik üzeme, amely az európai piacot látná el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK