Súlyos veszély fenyegeti a világgazdaságot?

'Fearless Girl' statue face off Wall Street Bull in New York US New York USA United States 2017 WALL STREET STATUE Charging bull Fearless Girl gender pay gap gender diversity
NEW YORK, USA - MARCH 29: The "Fearless Girl" statue, a four-foot statue of a young girl, defiantly looks up the iconic Wall Street "Charging Bull" sculpture in New York City, United States on March 29, 2017. "Fearless Girl" statue was installed in front of the bronze "Charging Bull" for International Women's Day earlier this month to draw attention to the gender pay gap and lack of gender diversity on corporate boards in the financial sector. The statue will remain at her post until February 2018. Volkan Furuncu / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Ahogy manapság a világgazdaság szereplői elsősorban az olyan kockázatokkal vannak elfoglalva, mint a brexit vagy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus, a kevésbé látványos veszélyforrásokkal sokkal kevesebben foglalkoznak. Ilyen a vállalati adósságállomány is, amely ma már rendkívül komoly kockázatot jelent a pénzügyi rendszer egészére nézve is.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb gazdasági szereplőket napjainkban olyan kérdések tartják lázban, mint hogy meddig tart még ki az emelkedés a részvénypiacon, hol lesznek majd a következő nagy befektetési lehetőségek, lesz-e megállapodás a brexit kapcsán, valamint hogy megegyezéssel zárul-e az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus. Mindezek igen fontos kérdések, azonban a nagy zajban háttérbe szorulnak azok a problémák, amelyek egyre inkább gyűlnek a mélyben, viszont sokkal kevesebbeket tartanak lázban.

Az elmúlt időszakban pedig két hír is érkezett, melyek együtt komoly aggodalomra adnak okot – írja a CNBC elemzője. Először jött egy becslés az S&P Dow Jones Indices elemzőjétől, aki arra jutott, hogy

az S&P 500 amerikai részvényindex vállalatai nagyjából 800 milliárd dollár értékben vásároltak vissza részvényeket 2018-ban. Ez egy naptári évre vonatkozóan új csúcsnak számított.

Ez a hír önmagában nem tűnik igazán rémületesnek, főleg hogy a részvény-visszavásárlások növelik az árfolyamokat. Ha pedig a részvények árai nőnek, a befektetők pénzt keresnek, ezt visszaforgathatják a gazdaságba, ráadásul az általános gazdasági és piaci hangulat is javul. Ehhez jön még, hogy az Egyesült Államokban igen fontos az úgynevezett vagyonhatás, vagyis ha a részvényárfolyamok emelkednek, akkor a gazdaság kevésbé gazdag szereplői is úgy érzik, hogy mindenkinek jól megy, következésképpen többet fogyasztanak. Nem mellékesen pedig ha a cégek nem csupán ülnek a készpénzállományukon, hanem aktívan felhasználják azt, az végső soron kedvező is lehet.

A vállalatok kockázatos hitelekből emelik egekbe a részvényárfolyamokat Forrás: 123rf.com

Itt jön be azonban a képbe a másik hír – figyelmeztet az elemzést jegyző Steve Sedgwick. Vannak ugyanis különleges esetek, amikor a részvények vállalati visszavásárlása egyáltalán nem jó hír.

Ennek kitüntetett példája, amikor a cégek nem a tartalékként felhalmozott készpénzből, hanem hitelből vásárolják vissza a részvényeiket.

Ennek a folyamatnak pedig már bőven a közepén vagyunk, ugyanis az Institute of International Finance (IIF) számításai szerint a vállalati szektor példa nélküli adósságállományt halmozott föl. Mi több, azok a nem pénzügyi cégek, melyek éppen visszavásárolják a részvényeiket, 50 százalékkal több hitellel rendelkeznek, mint 2008-ban, a pénzügyi válság kirobbanásának évében. Ez konkrétan 15 ezer milliárd dollárt meghaladó vállalati adósságállományt jelent.

Az elemzés szerint a folyamat veszélyeit kiválóan mutatta az eladási hullám, melyet a piacok a tavalyi negyedik negyedévben szenvedtek el. Akkor ugyanis a részvények úgy estek hatalmasakat, hogy közben mindezt a makrogazdasági állapotok nem indokolták. Úgy tűnt, a befektetőket legkevésbé sem érdekli például az infláció vagy a munkaerőpiac. Mintha csak egyetlen dolog számított volna, nevezetesen hogy az amerikai jegybank kamatot emel, és ezzel drágulnak a hitelek költségei is. Sedgwick éppen ezért úgy látja,

a piacok megrettentek és pánik üzemmódba kapcsoltak attól, hogy a hitelből részvény-visszavásárlásra építő stratégiájuk „lelepleződik".

Ha pedig ez valóban így van, akkor tényleg van mitől félniük a piacoknak az olyan tényezők mellett is, mint a brexit vagy a kereskedelmi háború.