Emberi fejre hasonlító robot interjúztat majd egy svéd fejvadász cégnél

Munkában Tengai, az interjúztató robot
Vágólapra másolva!
Ma még senki sem tudhatja, milyen érzés lehet egy állásinterjú során robottal beszélgetni, hiszen az első ilyen gépezet májusban áll majd munkába egy svéd fejvadász cégnél, de egy biztos: az állásinterjú elfogulatlan lesz. Legalábbis ezt ígérik a tervezők.
Vágólapra másolva!

A Furhat Robotics és a KTH Royal Institute of Technology svéd műszaki egyetem közös fejlesztésében megszületett, Tengai névre hallgató robot mindössze 41 centiméter magas és mindössze 3,5 kg súlyú, köszönhetően annak, hogy csak egy emberi fejet formál. A robot a beszélgetés mellett finom arckifejezésekre is képes.

Tavaly októbere óta a startup együttműködik a svéd legnagyobb munkaerő-felvételi cégekkel, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzen.

A fejlesztés célja az, hogy az állásinterjúk során a pályáztatókat ne befolyásolják a benyomásaik, amely egyébként egy szinte kikapcsolhatatlan, öntudatlan folyamat.

Munkában Tengai, az interjúztató robot Forrás: BBC videó

- mondja Elin Öberg Mårtenzon, a TNG központi irodájának innovációs vezetője.

Az öntudatlan elfogultságok a nem, az etnikai hovatartozás, a hang, az oktatás, a megjelenés vagy az interjú előtt, illetve utána folytatott informális beszélgetések mind-mind befolyásolják a pályáztatók kompetenciára vonatkozó feltételezéseit.

Például, ha a beszélgetés elején megkérdezik az álláskeresőt, hogy szokott-e golfozni, és ő igennel válaszol, akkor a pályáztató hajlamos őt pozitívnak ítélni, feltéve hogy ő maga is golfozik, vagy rokonszenvet érez a sport iránt.

Tengai viszont nem társít érzelmeket a pályázóhoz, hanem minden kérdést azonos módon, ugyanazzal a hanggal, és általában ugyanabban a sorrendben tesz fel. A tervezők szerint ez egy igazságosabb és objektívebb interjút szül.

„Eléggé szkeptikus voltam, mikor találkoztam Tengai-jal, de a találkozó után teljesen megdöbbentem. Először tényleg úgy éreztem, hogy egy robot, de amikor jobban belemélyedtünk az interjúba, teljesen elfelejtettem, hogy ő nem is ember." - mondta Petra Elisson.

"A robot több toborzótól is tanul, így nem veszi fel valamelyik toborzó sajátos viselkedésmintáját" - nyilatkozott a startup vezető tudósa, Gabriel Skantze.

Íme a BBC videója a robotról:

Egy néhány hónapos próba után Tengai májusban kezd el élesben dolgozni a pályázókkal. A pályáztatók és a fejlesztők is dolgoznak a robot angol nyelvű változatán, amely várhatóan 2020 elején jelenik majd meg.

A fejlesztés célja, hogy a robot megfelelő kifinomultsággal rendelkezzen ahhoz, hogy egyedül is eldönthesse, a jelölt megfelel-e, azaz továbbléphet-e a pályáztatás következő szakaszára.

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a svédországi álláskeresők 73 százaléka érzi úgy, hogy megkülönböztetésben részesültek munkájuk során etnikai hovatartozásuk, koruk, nemük, szexuális preferenciáik, megjelenésük, súlyuk, egészségük vagy fogyatékosságuk miatt. Egy Jekatyerina nevű bolgár álláskereső, aki csak a keresztnevét árulta el a BBC-nek, úgy nyilatkozott, hogy a robotok „nagyszerűek lehetnek első lépésként, hiszen nem rendelkeznek sztereotípiákkal a dialektus, az akcentus vagy a származás miatt".

A fejlesztésben közreműködő svéd partnercég, a TNG szerint az interjúalanyok élvezték a Tengai-jal való találkozásukat. Dr. Malin Lindelöw-t, egy svéd pszichológust azonban például nagyon aggaszt, hogy egy robot részt vehet a felvételi folyamatban.

Cikkünk a BBC írása alapján készült.