Egyre többen, egyre többet fizetünk bankkártyával

idős nyugdíjas fizet fizetés kártya bankkártya kávé kávézó
Group of mature friends, sitting outside cafe, senior man handing credit card to waiter
Vágólapra másolva!
Jelentősen nőtt a hazai kibocsátású fizetési kártyák száma az elmúlt negyedévben, ezzel párhuzamosan jelentősen bővült a hazai fizetési kártyás vásárlási forgalom is. Az év egészét tekintve a tranzakciók száma és értéke mintegy 24, illetve 23 százalékkal haladta meg az előző évi forgalmi adatokat. Már az összes vásárlási tranzakció mintegy 89 százaléka érintéses. Az átutalások és a csoportos beszedések esetében szintén folytatódott a korábbi időszakokat jellemző stabil növekedési trend - írja az MNB friss pénzforgalmi jelentése.
Vágólapra másolva!

A hazai bankszámlák száma 22 ezer darabos növekedéssel 2018 negyedik negyedévében, megközelítette a 10,7 milliót, ez 120 ezerrel több számlát jelent a tavalyi év elejéhez képest. A bankszámlák több mint 90 százalékát magánszemélyeknek vezetik a bankok, a számlák 83 százalékához az interneten vagy számítógépen, illetve mobiltelefonon futó alkalmazással is hozzá lehet férni.

A hazai kibocsátású bankkártyák száma folyamatosan nő, 2018. utolsó negyedévében számuk 9,4 milliónál járt. Míg a folyószámlához kapcsolódó, úgynevezett betéti kártyák száma közel 200 ezerrel nőtt, addig a hitelkártyák számában egy nem túl jelentős 12 ezres csökkenés következett be, így a betéti kártyák aránya már 86 százaléknál tart a teljes hazai állományra vetítve.

Az érintéssel is használható bankkártyák, vagyis az úgynevezett érintőkártyák száma is nőtt a tavalyi utolsó negyedévben, mintegy 251 ezerrel, a 2018-as évben pedig 844 ezerrel, így érintéssel már a teljes kártyaállomány 79 százalékával fizethetünk.

A bolti kereskedői bankkártya elfogadóhelyek tekintetében a tavalyi utolsó negyedévben 2 ezres csökkenés történt, azonban számuk – meghaladva a 116 ezret – így is közel 10 ezerrel több, mint az év elején.

Az elfogadóhelyeken üzemelő bankkártya elfogadó terminálok közel 86 százaléka teszi lehetővé az érintéses fizetést, ami nem jelent változást a megelőző negyedévhez képest.

Forrás: Origo

2018 negyedik negyedévében – megközelítve a 209 millió darabot – minden eddiginél magasabb volt az egy negyedév alatt a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított vásárlások száma, amely így az év egészében meghaladta a 765 milliót.

Ez közel 24 százalékkal több tranzakciót jelent, mint amennyi 2017-ben történt. A növekedés a vásárlások rekord nagyságú értékében is megmutatkozott, amely 2018 negyedik negyedévében meghaladta az 1547 milliárd forintot, így 2018-ban összesen 5450 milliárd forint vásárlási forgalom realizálódott. Ez több, mint 23 százalékkal magasabb érték, mint amekkora 2017-ben volt.

A fizetési műveletek értékét tekintve 2018 negyedik negyedévében az összforgalom több, mint 81 százaléka bonyolódott le az érintéses technológia alkalmazásával, ami több, mint 13,5 százalékos emelkedés 2017 negyedik negyedévéhez képest.

Folytatódott az internetes vásárlási forgalom bővülése is, darabszámban mintegy 29, értékben pedig közel 26 százalékos volt az emelkedés ezen a téren az előző év azonos negyedévéhez képest,

azonban ez a szegmens a teljes kártyás vásárlási forgalomnak csak kis részét – darabszámban 8, értékben pedig 12 százalékát – tette ki.

A fizetési kártyás készpénzfelvételek darabszáma (26,9 millió) ugyan kis mértékben, 302 ezerrel csökkent az előző év negyedik negyedévéhez képest, azonban a felvett készpénz összértékét (2108 milliárd forint) tekintve mintegy 7 százalékos emelkedés tapasztalható 2017 azonos időszakához képest.

Jelentős mértékben nőtt a bankkártyás fizetések forgalma (23 százalékkal) és tranzakciószáma (24 százalékkal) tavaly, az előző év adataihoz képest Forrás: Image Source/Zero Creatives

A magyarországi pénzforgalmi szolgáltatóknál indított egyedi forintátutalások darabszáma megközelítőleg 64 milliót, összértéke pedig mintegy 173 ezer milliárd forintot tett ki 2018 negyedik negyedévében, ami rendre 6, illetve 5 százalék növekedést jelent 2017 azonos időszakához viszonyítva. Ez megfelel az egész éves növekedésnek is. Az átutalások mellett az elsősorban közüzemi és egyéb rendszeres számlák fizetésére használt csoportos beszedések forgalma is bővült. Ez a növekedés a darabszám (19,6 millió) tekintetében 7, értékben (mintegy 232 milliárd forint) pedig közel 9 százalékot jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2018 egészét tekintve a csoportos beszedések darabszámának emelkedése megközelítőleg 4, értékének bővülése pedig mintegy 8 százalékot tett ki.

2018 harmadik negyedévében a kibocsátói oldalon elkövetett fizetési kártyás visszaélések száma (közel 16 ezer darab) mintegy 60 százalékos, az okozott kár értéke (megközelítőleg 408 millió forint) pedig mintegy 38 százalékos emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához képest.

Továbbra is jellemző, hogy a visszaélések elsősorban a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, főként internetes vásárlási tranzakciókat érintik, darabszámukat tekintve mintegy 80, értékben pedig a visszaélések közel 83 százaléka köthető ehhez a forgalomhoz.

Az internetes vásárlással összefüggő károk az elmúlt 5 évben meredeken emelkedtek Forrás: Origo

A tranzakció iránya szerinti bontás tekintetében a visszaélések döntő többsége (darabszámban 82, értékben 91 százalék) változatlanul a határon átnyúló forgalomhoz kapcsolódott.

A bankkártya kibocsátó bankok által leírt teljes kár (387 millió forint) mindössze 8 százalékát kellett a kártyabirtokosoknak kifizetniük.

A bankkártya elfogadó szolgáltatók szempontjából nézve a károkat, 2018 harmadik negyedévében a hazai fizetésikártya-elfogadó hálózatban lebonyolított visszaélések száma (2646 darab) és az okozott kár értéke (megközelítőleg 130 millió forint) mintegy 30, illetve 26 százalékkal emelkedett 2017 azonos időszakához képest.

Miért térnek el egymástól a káradatok a kibocsátói és az elfogadói oldalon?

A bankkártya kibocsátói oldal és a bankkártya elfogadói oldal káradatai azért térnek el egymástól, mert előbbiben a hazai bankkártyák belföldi és külföldi forgalmát, míg utóbbiban a magyar - és az idegenforgalom miatt hazánkba látogató - külföldi kibocsátású bankkártyák hazai forgalmát mérik.

Mindezek mellett azonban a visszaélések teljes forgalomhoz viszonyított aránya továbbra is igen csekély mértékű: 407 712 000 forintnyi visszaélés történt a legfrissebb adatok szerint, azaz 2018. harmadik negyedévében, összesen 15 591 esetben. Ezzel szemben áll a teljes 3 688 873 millió forintos vásárlási és készpénzfelvételi forgalom ugyanabból a negyedévből, illetve ezek 235 877 975 darabszámú tranzakciója. Látható tehát, hogy értékében 0,011 százalékát, az összes tranzakció közül pedig azok 0,00661 százalékát érintette valamilyen visszaélés. Ettől még persze továbbra is ugyanúgy figyelnünk kell a biztonságra, elsősorban az internetes fizetéseknél.

A Magyar Nemzeti Bank további adatokkal is szolgál a hazai fizetési infrastruktúráról az alábbi oldalon.