Kína nagy lépéssel nyitna a világ felé

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Az amerikai-kínai kereskedelmi háború tárgyalásaiban is fontos szerepe lehet annak a törvénynek, melyet pénteken fogadtak el a kínai döntéshozók. Ez ugyanis 2020-tól sokkal szabadabb teret engedne a külföldi cégek működésének Kínában, amivel az egyik legkomolyabb nemzetközi konfliktusforrást is enyhítheti a világ második legnagyobb gazdasága.
Vágólapra másolva!

Súlyos és hosszú ideje fennálló problémát orvosolhat Kína azzal, ha 2020. január 1-jén életbe lép a pénteken elfogadott új törvény, amely szabadabb mozgásteret enged a külföldi vállalatoknak az országban. A Nemzeti Népi Kongresszus (NPC) ugyanis hatalmas többséggel fogadta el azt a törvényt,

amely az eddigieknél sokkal nagyobb mozgásteret biztosíthat a hazai és a külföldi cégek együttműködésében.

Nem meglepő, hogy az Amerikai Kereskedelmi Kamara is üdvözölte a törvényhozói szándékot, amely javítaná a külföldi beruházási környezetet, azonban a szervezet jelezte, ez még mindig igen általános, és továbbra sem érint számos konkrét problémát, amely a külföldi vállalatok körében felmerül – írja a BBC.

Problémák és megoldások

Az új törvény egyik legfontosabb eleme azonban az, hogy megtiltaná a külföldi cégek erőszakos technológiai transzfereit, ha Kínában kívánnak üzletelni. Ez óriási lépés lenne a külföldi szellemi tulajdon védelme érdekében, amely terület a jelenlegi, USA-val folytatott kereskedelmi konfliktus egyik alapja is. Az új jogszabály végső soron azt eredményezheti, hogy a külföldi és a kínai vállalatok egyenrangú felekként működhetnek a világ második legnagyobb gazdaságában.

Egyre nagyobb szabadságot kaphatnak Kínában a külföldi cégek Forrás: AFP/Liu Jin

Mindazonáltal az elemzők igencsak ambivalens érzésekkel fogadták az új törvényt. Egyrészt világos, hogy a kínai vezetés egy nagy lépést tett a jó irányba, másrészt arra is felhívják a figyelmet, hogy

a kereskedelmi konfliktusnak ennél mélyebb gyökerei vannak.

Következésképpen a fogadtatás egyértelműen pozitív, azonban a CNBC által megkérdezett szakértők szerint is nagy kérdés lesz, hogy a valóságban a törvény mennyire lesz képes orvosolni a fennálló problémákat.

Jelzések a világ felé

A törvény egyébként három fontos, eddig erősen korlátozónak tekintett jogszabályt is eltöröl, amely igencsak megnehezítette a teljesen külföldi tulajdonban lévő cégek működését Kínában, illetve azon vállalatok üzleti tevékenységét is, amelyek hazai társaságokkal együttműködésben gyakorolták a tevékenységeiket. Ezzel pedig Kína két irányba is fontos jelzést adhat.

A kereskedelmi háború lezárásában is fontos szerepe lehet a kínai döntésnek Forrás: Imaginechina/Yao feng - Imaginechina/Yao Feng

Egyfelől az egész világ számára kifejezheti, hogy szeretné megnyitni a gazdaságát a külföldi vállalkozások előtt, ami a meglévő nemzetközi érdeklődést tekintve nem kis lépés. Másrészt a jelenleg zajló, USA-val folytatott tárgyalások során is komoly ütőkártyához juthat a pekingi vezetés.

A mostani törvény ugyanis egyértelmű jelzés lehet arra nézve, hogy Kína kész érdemi lépéseket tenni a fennálló konfliktusok megoldása felé.

Következésképpen az új törvény – minden meglévő kétség ellenére – fontos döntés lehet nemcsak egy globálisan nyitottabb Kína irányába, de érdemben közelebb hozhatja a kereskedelmi konfliktus lezárásának lehetőségét is.