Az amerikai-kínai kereskedelmi háború tárgyalásaiban is fontos szerepe lehet annak a törvénynek, melyet pénteken fogadtak el a kínai döntéshozók. Ez ugyanis 2020-tól sokkal szabadabb teret engedne a külföldi cégek működésének Kínában, amivel az egyik legkomolyabb nemzetközi konfliktusforrást is enyhítheti a világ második legnagyobb gazdasága.

Súlyos és hosszú ideje fennálló problémát orvosolhat Kína azzal, ha 2020. január 1-jén életbe lép a pénteken elfogadott új törvény, amely szabadabb mozgásteret enged a külföldi vállalatoknak az országban. A Nemzeti Népi Kongresszus (NPC) ugyanis hatalmas többséggel fogadta el azt a törvényt,

amely az eddigieknél sokkal nagyobb mozgásteret biztosíthat a hazai és a külföldi cégek együttműködésében.

Nem meglepő, hogy az Amerikai Kereskedelmi Kamara is üdvözölte a törvényhozói szándékot, amely javítaná a külföldi beruházási környezetet, azonban a szervezet jelezte, ez még mindig igen általános, és továbbra sem érint számos konkrét problémát, amely a külföldi vállalatok körében felmerül – írja a BBC.

Problémák és megoldások

Az új törvény egyik legfontosabb eleme azonban az, hogy megtiltaná a külföldi cégek erőszakos technológiai transzfereit, ha Kínában kívánnak üzletelni. Ez óriási lépés lenne a külföldi szellemi tulajdon védelme érdekében, amely terület a jelenlegi, USA-val folytatott kereskedelmi konfliktus egyik alapja is. Az új jogszabály végső soron azt eredményezheti, hogy a külföldi és a kínai vállalatok egyenrangú felekként működhetnek a világ második legnagyobb gazdaságában.

Egyre nagyobb szabadságot kaphatnak Kínában a külföldi cégekForrás: AFP/Liu Jin

Mindazonáltal az elemzők igencsak ambivalens érzésekkel fogadták az új törvényt. Egyrészt világos, hogy a kínai vezetés egy nagy lépést tett a jó irányba, másrészt arra is felhívják a figyelmet, hogy a kereskedelmi konfliktusnak ennél mélyebb gyökerei vannak. Következésképpen a fogadtatás egyértelműen pozitív, azonban a CNBC által megkérdezett szakértők szerint is nagy kérdés lesz, hogy a valóságban a törvény mennyire lesz képes orvosolni a fennálló problémákat.

Jelzések a világ felé

A törvény egyébként három fontos, eddig erősen korlátozónak tekintett jogszabályt is eltöröl, amely igencsak megnehezítette a teljesen külföldi tulajdonban lévő cégek működését Kínában, illetve azon vállalatok üzleti tevékenységét is, amelyek hazai társaságokkal együttműködésben gyakorolták a tevékenységeiket. Ezzel pedig Kína két irányba is fontos jelzést adhat.

A kereskedelmi háború lezárásában is fontos szerepe lehet a kínai döntésnekForrás: Imaginechina/Yao feng - Imaginechina/Yao Feng

Egyfelől az egész világ számára kifejezheti, hogy szeretné megnyitni a gazdaságát a külföldi vállalkozások előtt, ami a meglévő nemzetközi érdeklődést tekintve nem kis lépés. Másrészt a jelenleg zajló, USA-val folytatott tárgyalások során is komoly ütőkártyához juthat a pekingi vezetés.

A mostani törvény ugyanis egyértelmű jelzés lehet arra nézve, hogy Kína kész érdemi lépéseket tenni a fennálló konfliktusok megoldása felé. Következésképpen az új törvény – minden meglévő kétség ellenére – fontos döntés lehet nemcsak egy globálisan nyitottabb Kína irányába, de érdemben közelebb hozhatja a kereskedelmi konfliktus lezárásának lehetőségét is.