Rubik-kockából készül a méregdrága portré

2019.03.18. 18:16

Az olasz művész, Giovanni Contardi Rubik-kockák százait használja fel egy portré elkészítéséhez, és olyan hírességeket örökített már meg, mint Rihanna, LeBron James vagy Justin Timberlake.

Az első eladott Rubik-kocka-portré Amy Winehouse énekesnőről készült, és mintegy 5 ezer dollárért (1,38 millió forint) kelt el.

A legmagasabb ár, amit egy portréért kapott, eddig 29 ezer dollár volt (8 millió forint), amely 2018-ban érkezett egy magánvásárlótól, aki feleségét szerette volna meglepni karácsonyra – olvasható a CNBC Make It oldalán.

IllusztrációForrás: MTI/Illyés Tibor

A művész valódi Rubik-kockákat használ, és egy portré akár négy hétig is készül, hogy minden részletében valósághű legyen – ebbe beletartozik az előkészület és a tervezés is, mivel Contardinak hat szín áll rendelkezésére.

Contardi elmondta, szenvedélye az arckifejezések tökéletes kidolgozása, és szereti az ezzel kapcsolatos kihívásokat. A művész eredetileg speedcubinggal foglalkozott, vagyis a Rubik-kocka minél rövidebb idő alatti kirakásában versenyzett, ráadásul 2011-ben második helyezett lett a Rubik-kocka-világbajnokságon. Contardi a mai napig képes tíz másodperc alatt kirakni a Rubik-kockát.

Első alkotását Edvard Munch ikonikus, Sikoly című festménye ihlette, amit egy középiskolai projektre készített hét éve, és mintegy 900 Rubik-kockát használt fel a képhez.

Contardi a tanulmányai befejezése után Ausztráliába költözött, ahol kávézói munkája mellett folytatta művészi tevékenységét, míg végül a közösségi médiában egyre nagyobb figyelmet kapott különleges technikája.

Ma már több mint 350 ezer ember követi őt, több ezer dollárért kelnek el az általa készített portrék, ráadásul a manhattani 104-es Galériában is megtalálható már az egyik alkotása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK