A jegybank kezdeményezésére megalakult a Lakás- és ingatlanpiaci tanácsadó testület (Litt), annak érdekében, hogy szakmai fórumot, az ingatlanpiac és a gazdaságpolitika legfontosabb szereplői között hatékony és rendszeres információcserét biztosítson.

A testület tagjai közé a jelentősebb piaci szereplőket, a szakma főbb érdekképviseleti szervezeteit, az érintett minisztériumok képviselőit és az MNB képviselőit kérték fel.

A fórumon a piaci szereplők a tervek szerint közvetítenék a szabályozó hatóságok felé a piac működési környezetének súrlódásait, és az ezekre tett szabályozói megoldási javaslataikat.

A testület tagjai két szekcióra oszlanak: a lakáspiac és a kereskedelmi ingatlanpiac kérdéseit a megfelelő szakemberek külön-külön ülésen tárgyalják. A Litt évente négy alkalommal ülésezik majd.

Az ingatlanpiac és a szabályozók között közvetít majd a Litt, hatékonyabbá téve az ingatlanpiac fejlődésétForrás: Shutterstock

A testület alakuló ülését Matolcsy György, az MNB elnöke és Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója és egyben a testület elnöke nyitotta meg. Ezen az ülésen a résztvevők először a kereskedelmi ingatlanpiac aktualitásait vitatták meg.