Egyre több kínai vesz ingatlant Magyarországon

EMBERI LAKHELY felirat FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA lakópark város városkép
Budapest, 2010. augusztus 24. A VIII. kerületi Corvin sétány részlete. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
2018-ban 1610 kínai állampolgár vett ingatlant Magyarországon, 37-tel többen, mint egy évvel korábban. A kínaiak alapvetően befektetésnek tekintik a Budapesten megvásárolt lakásokat, ráadásul egyre többen vannak olyanok, akik hosszú távra terveznek hazánkban. A változásokat jól indikálja, hogy a GDN Ingatlanhálózat honlapja például már kínai nyelven is elérhető.
Vágólapra másolva!

A legújabb statisztikák szerint míg 2017-ben még csak 3206, addig 2018-ban már 3529 magyarországi ingatlant vásároltak meg külföldi állampolgárok, közülük 1610-et kínaiak.

A legtöbb ingatlant - egész pontosan 198-at - a XIII. kerületben szerezték meg.

A legkapósabb VII. kerületben az unión kívüli vásárlók 35,8 százaléka,

a VIII. kerületben pedig 51,6 százaléka kínai állampolgár volt.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a jelenség részben azzal magyarázható, hogy a kínaiak azt tartják, több típusú ingatlanban kell a pénzüket tartani.

– fogalmazott a szakértő. Sok olyan ügyféllel találkoznak, aki már rendelkezik ingatlannal Olaszországban vagy egy hozzánk közeli uniós tagállamban.

A főváros VIII. kerületében a külföldi lakásvásárlók fele kínai volt tavaly Forrás: MTI/Mohai Balázs

Vásárláskor alapvetően három tényező befolyásolja a befektetőket:

  • ránéznek a Budapest térképre, és próbálnak a belváros közelében venni valamit;
  • egyszerűen beleszeretnek egy ingatlanba;
  • pénzügyi szempontból vizsgálják az ingatlant, hogy az hosszú távon mennyire biztonságosan megtérülő befektetés lehet.

Gadanecz Zoltán szerint egyre több kínai tartózkodik életvitelszerűen Magyarországon úgy, hogy közben kereskedelmi viszonyban állnak a hazájukkal. A kínaiak alapvetően szeretnek a honfitársaikkal együtt dolgozni, teljesen mindegy, hogy egy üzletről, piacról vagy étteremről van szó.

Próbálják magukat kínai munkavállalókkal körbevenni. Nekik is biztosítani kell a szállást, majd mikor már ők is látják, hogy itt meg tudnak élni, maguk is ingatlant vásárolnak.

A GDN Ingatlanhálózat már kínai nyelvű weboldalt is fejlesztett. Minden alapadatot lefordítottak, ami szükséges ahhoz, hogy a Kínából érkező vevők megismerhessenek egy ingatlant. Az egyedi leírások esetében ez ugyanakkor már nehézkesebb. Jellemzően egyébként a Magyarországon élő kínaiak olvassák a honlapot.