Meghalt a sztárközgazdász

2019.03.19. 13:10

Elhunyt Alan Krueger közgazdász, egyetemi tanár, több volt amerikai elnök gazdasági főtanácsadója - közölte a Princeton Egyetem. A családja által közzétett külön nyilatkozat szerint Krueger a hét végén saját kezével vetett véget életének.

Az 58 éves professzort az amerikai sajtó a minimálbérről alkotott amerikai közgazdasági gondolkodás egyik átalakítójaként méltatja.Az 1990-es évek elején Krueger és kollégája, David Card szembeszállt azzal a hagyományos nézettel, miszerint a minimálbérek emelése éppen az alacsony jövedelműeket sújtja, hiszen szűkíti az álláslehetőségeiket. A két közgazdász tanulmánya és későbbi kutatásai elemzők szerint "kikezdték" a közgazdász-társadalomban e kérdésben uralkodó korábbi egyetértést, és megváltoztatták sok közgazdász gondolkodását.

Alan Krueger egy, a washingtoni Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón 2012. novemberébenForrás: AFP/Jewel Samad

Közleményében Barack Obama így fogalmazott: Alan Krueger a gazdaságpolitikát nem elvont elméleteknek tekintette, hanem módszernek arra, hogyan lehet javítani az emberek életén. Hitt abban, hogy a tények, az ésszerűség és a bizonyítékok felelősebbé tehetik a kormányzást.Lawrence Summers, az amerikai gazdaságpolitika másik jelentős alakítója szintén méltatta az elhunytat. Summers az egyetemen és a kormányzatban is együtt dolgozott Alan Kruegerrel, szavait több amerikai médium is idézte.

A Princeton Egyetem főépületének homlokzataForrás: AFP

Egyedülálló és különleges tehetsége volt ahhoz, hogy a legfontosabb és legsürgetőbb kérdéseket tegye fel és pontos adatokkal meg is válaszolja - fogalmazott Summers, és a terrorizmus gazdasági meghatározottságát, valamint az iskolázottság gazdasági előnyeit említette, mint Krueger fontos kutatási területeit.

Az elhunyt közgazdász nagy teret szentelt a társadalmi egyenlőtlenségek kutatásának is, megállapítva, hogy azokban az országokban, ahol nagyobb a társadalmi egyenlőtlenség, ott bizonyíthatóan kisebb a nemzedékek közötti társadalmi mobilitás.