Munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg az óriásbankok egyesülése miatt

2019.03.19. 17:02

Több tízezer banki állás szűnhet meg a mérlegfőösszeg alapján első és negyedik számú német hitelintézet, a Deutsche Bank és a Commerzbank egyesülése miatt a német szolgáltató ágazat szakszervezeti szövetsége (Verdi) szerint.

Senki sem számíthat arra, hogy a munkavállalói érdekképviselet tétlenül nézne egy nagyszabású leépítést – figyelmeztetett Berlinben tett nyilatkozatában Frank Bsirske, a Verdi vezetője. 

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Boris Roessler

A szakszervezet becslése szerint akár 30 ezer állás is megszűnhet a két bank összeolvadásakor. A magánbefektetők érdekvédelmi szövetsége (Deutsche Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz – DSW ) 50 ezer munkahely leépítésével számol.

A szövetségi kormány a munkahelyek megőrzésére törekszik. Ez egy "nagyon releváns pont" a tervezett fúzió ügyében – hangsúlyozta Helge Braum kancelláriaminiszter a Bild című lapnak. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a kormány tisztán gazdasági, pénzügyi kérdésként fogja fel az ügyet, és nem vesz részt az egyesülés jövőbeli lehetőségeinek feltárását célzó tárgyalásokon.

A kormány majd csak a tárgyalási folyamat eredményének ismeretében dönt arról, hogy a 2008-ban elmélyült nemzetközi pénzügyi válságban részben államosított Commerzbank csaknem 15 százalékának tulajdonosaként miként járjon el – fejtette ki a miniszter. 

IllusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Torben Andahl

A Deutsche Bank és a Commerzbank vasárnap jelentette be, hogy hivatalos tárgyalást kezdenek az egyesülésről. Hétf eleji német sajtóértesülések szerint 3-4 héten belül meg akarják állapítani, hogy van-e értelme a fúziónak.

Az egyesüléssel egy hozzávetőleg 2 ezer milliárd euró (640 ezer milliárd forint) mérlegfőösszeggel, 38 millió magán-, és vállalati ügyféllel, valamint 133 ezer munkatárssal rendelkező bank jönne létre, amely a legnagyobbak közé tartozna, hiszen a mérlegfőösszeg alapján a francia BNP Paribas után a második lenne az európai piacon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK