Újabb rekordot döntött a palládium

nyersanyag árupiac bánya bányászat réz
In this undated handout photograph released on June 6, 2014 by PT Newmont Nusa Tenggara, trucks haul raw earth materials in the Batu Hijau copper mine site, located in Indonesia's West Nusa Tenggara province. US mining giant Newmont said on June 5, 2014 it was placing thousands of workers at its Indonesian copper mine on leave and declared force majeure to avoid liability on existing orders, blaming new rules governing the sector. AFP PHOTO / PT NEWMONT NUSA TENGGARA -----EDITORS NOTE----- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PT NEWMONT NUSA TENGGARA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS SERVICE TO CLIENTS / AFP / PT NEWMONT NUSA TENGGARA / PT NEWMONT NUSA TENGGARA
Vágólapra másolva!
Rekord magas árfolyamot ütött meg kedden a palládium, ahogy a piac egyre jobban aggódik a szűkülő kínálat miatt. Ezzel párhuzamosan az arany ára is fölfelé indult, elsősorban az amerikai jegybankkal kapcsolatos várakozások miatt.
Vágólapra másolva!

Ismét mindenkori csúcsot ütött meg a palládium az ázsiai kereskedés során, ahogy az autóiparban különösen fontos fém először elérte az 1591 dolláros szintet,

majd további drágulás után 1600 dollárnál elkezdett gyengülni.

A palládium árának emelkedése azonban nem nagy meglepetés, ugyanis a keresleti fundamentumok kitartóan erősek, miközben a kínálati oldalon folyamatos a deficit – mondta a CNBC-nek Ilya Spivak, a DailyFX szakértője.

Tartós drágulás

Ezzel együtt a kínai gazdaságélénkítésekkel kapcsolatos várakozások a jövőben rövidtávú löketet adhatnak a piacnak – tette hozzá Spivak. Kína egyébként a világ legnagyobb autópiaca, ahol az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkentek a gépjárműeladások.

Az azonnali szállítású palládium árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A palládium ára közel megduplázódott augusztus közepe óta, és

idén már nagyjából 26 százalékot drágult a fém.

A drágulás úgy mehetett végbe a gyengélkedő autóeladások ellenére is, hogy a legnagyobb palládium-kitermelőnek számító Oroszországból olyan hírek érkeztek, Moszkva még tovább szűkítheti az egyébként is elég szűk kínálati piacot.

Az arany is belehúz

Mindeközben az azonnali szállítású arany ára 0,3 százalékkal, unciánkénti 1306 dollár fölé erősödött kedden, ahogy az amerikai dollár közel kéthetes mélypontra süllyedt. A háttérben elsősorban az állt, hogy

a piac egyre inkább arra számít, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ezen a héten ismét laza és támogató hangot üt majd meg a kamatdöntő ülésén,

vagyis továbbra sem félnek szigorítástól a befektetők.

Az áprilisi szállítású arany árának változása az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

Az arany tehát elsősorban a dollár felől kaphat támogatást a következő időszakban. Ha ugyanis a Fed továbbra is laza hangnemet üt meg, akkor az amerikai deviza tovább gyengülhet, ami megtámogathatja az arany drágulását.

Továbbá a brexit körüli bizonytalanságok is megágyazhatnak még az arany izmosodásának,

mivel a nemesfém a hagyományos menedékeszközként általában drágul, ha fokozódnak a piaci és geopolitikai bizonytalanságok.

Az arannyal kapcsolatos pozitív hangulatot támasztja alá az is, hogy a világ legnagyobb aranyhátterű tőzsdén kereskedett alapjának számító SPDR Gold Trust hétfőn 1,1 százalékot emelkedett, ami a legnagyobb napi erősödés volt január 18-a óta.