Újabb bankot vehet az OTP, egekben az árfolyam

OTP Bank, bankfiók
OTP bankfiók
Vágólapra másolva!
Szlovéniában terjeszkedhet tovább az OTP. Szlovén lapértesülések szerint a helyi Abanka privatizációs pályázatán a magyar hitelintézet nyújtotta be a legjobb ajánlatot. A pénzintézet saját tőkéjéhez képest alacsonynak számít a magyar bank által - a kiszivárgott információk szerint - kínált 300 millió eurós vételár - írja a Világgazdaság. A hírre tegnap a tőzsdén nagy forgalom mellett elszállt az OTP-részvények árfolyama, és az emelkedés ma is folytatódik.
Vágólapra másolva!

A szlovén Dnevnik napilap információja szerint 300 millió euróval az OTP nyújtotta be a legmagasabb vételi ajánlatot az Abanka megszerzésére. Az OTP ugyanakkor a napilapnak időközben részben cáfolta a lap állításait.

- közölték, ám további információt nem adhattak a kérdéssel kapcsolatban.

A 300 millió eurós feltételezett ajánlat kifejezetten alacsony az Abanka 578,9 millió eurós saját tőkéjéhez képest.

OTP bankfiók Forrás: MTI/Manek Attila

A még állami kézben lévő pénzintézet 2017-ben 7,4 százalékos tőkearányos megtérülést ért el, 2018 első kilenc hónapjában viszont sokat javult az eredményessége: a január-szeptemberi időszakban 53,5 millió euró nettó nyereséget realizált.

Aktíváinak összege 2018 harmadik negyedévének végére 3,7 milliárd euróra gyarapodott, ezt vizsgálva az Abanka piaci részesedése 9,6 százalék.

A Dnevnik arról írt, az OTP lehet a befutó a privatizáció során. A hírre hétfőn történelmi csúcsra ugrott a hitelintézet részvényének az árfolyama.