Bejelentették Magyarország történetének egyik legnagyobb beruházását

2019.03.20. 10:52

Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában – jelentette be az agrárminiszter sajtótájékoztatón Mosonmagyaróváron.

Nagy István mérföldkőnek nevezte a beruházást, mert a 330 hektárra tervezett fejlesztéssel az Agrárminisztérium azon céljai valósulnak meg, hogy versenyképessé váljon a magyar mezőgazdaság, és széles körben elterjedt legyen a precíziós technológia.
Ez a beruházás az elmúlt évtizedek legnagyobb és legkomplexebb hazai agrár- és élelmiszeripari beruházása– hangsúlyozta, majd hozzátette: A német vállalat ötven hektáron feldolgozó és logisztikai központot, harminc hektáron üvegházat, ötven hektáron szabadföldi kertészetet hoz létre, amivel csaknem a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat termékei számára adhat kiugrási lehetőséget az európai piacokra.Magyarország tavaly 83,8 milliárd forint értékben importált friss gyümölcsöket, és 75,5 milliárd forint értékben friss zöldségeket. A magyar agrárexport pedig dinamikus növekedéssel az elmúlt években elérte a kilenc milliárd eurót.

Nagy István agrárminiszter a FAKT AG beruházásáról tartott sajtótájékoztatón MosonmagyaróváronForrás: MTI/Krizsán Csaba

A területen a beruházó a termelési, feldolgozási és logisztikai központ mellett hosszú távon haltenyészetet, üvegházakat, hűtőkonténereket, konferencia-központot, hotelt, autópálya-felhajtót és lakásokat is kialakítana. A teljes beruházással ötezer új munkahelyet teremtünk– szögezte le Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója. Modern, fenntartható módon kívánnak termelni, s egész Magyarország területéről származó agrártermékeket szeretnének feldolgozni és értékesíteni, valamint együttműködnének a térség oktatási intézményeivel.
Az elnök-vezérigazgató beszélt arról is, hogy azért választották a Hegyeshalom és Bezenye határában lévő területet, mert az a Budapest-Bécs-Pozsony tengelyen fekszik, és kiváló az infrastruktúrája észak-déli és kelet-nyugati irányba is.Az előzetes tervek szerint 12-féle terméket fognak gyártani, a cél pedig az, hogy Európában jegyzett márkát hozzanak létre.

Nagy István agrárminiszter (b) és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója a cég tervezett beruházásának leendő helyszínén Hegyeshalom és Bezenye határábanForrás: MTI/Krizsán Csaba

Ponevács-Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) beruházások ösztönzéséért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy Németország tavaly is Magyarország legnagyobb befektetője és legfontosabb külkereskedelmi partnere volt. A múlt évben mintegy 27 százalékát tette ki a kereskedelemnek a magyar-német reláció.

Egész Európában példaértékű projekt 

A KKM befektetésösztönző projektjei révén az elmúlt négy évben 25 projekt valósult meg Győr-Moson-Sopron megyében 1,2 milliárd euró értékben, amelyekkel mintegy 4900 munkahelyet teremtettek.
De a projektnek mindezen kívül egyéb fontos vonatkozásai is vannak, hiszen mint Jamniczky Zsolt, az E.On Hungária Zrt. igazgatóságának tagja elmondta: ez a beruházás energetikailag Európa zászlóshajója lehet, mert olyan komplex megújuló energiára alapozott fenntartható energiamenedzsmentet kell kidolgoznunk, amelyhez egy városfejlesztési koncepció is kapcsolódik.

Ezeket eddig még senki nem csinálta meg így együtt” – mondta, majd hozzátette, hogy Magyarország kidolgozás alatt álló új energiastratégiájához is illeszkedik a beruházás, mert az okos, megfizethető és fenntartható energia alappilléreit egyesíti majd.