Bejelentették Magyarország történetének egyik legnagyobb beruházását

Nagy István: Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti központja épül Hegyeshalom és Bezenye határában
Hegyeshalom, 2019. március 19. Nagy István agrárminiszter (b) és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója a cég tervezett beruházásának leendő helyszínén Hegyeshalom és Bezenye határában 2019. március 19-én. A helyszínen Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában. A területen a beruházó a termelési, feldolgozási és logisztikai központ mellett hosszútávon haltenyészetet, üvegházakat, hűtőkonténereket, konferencia központot, hotelt, autópálya felhajtót és lakásokat is kialakítana. A teljes beruházással ötezer új munkahelyet teremtenek. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában – jelentette be az agrárminiszter sajtótájékoztatón Mosonmagyaróváron.
Vágólapra másolva!

Nagy István mérföldkőnek nevezte a beruházást, mert a 330 hektárra tervezett fejlesztéssel az Agrárminisztérium azon céljai valósulnak meg, hogy versenyképessé váljon a magyar mezőgazdaság, és széles körben elterjedt legyen a precíziós technológia.

– hangsúlyozta, majd hozzátette:

Magyarország tavaly 83,8 milliárd forint értékben importált friss gyümölcsöket, és 75,5 milliárd forint értékben friss zöldségeket. A magyar agrárexport pedig dinamikus növekedéssel az elmúlt években elérte a kilenc milliárd eurót.

Nagy István agrárminiszter a FAKT AG beruházásáról tartott sajtótájékoztatón Mosonmagyaróváron Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A területen a beruházó a termelési, feldolgozási és logisztikai központ mellett hosszú távon haltenyészetet, üvegházakat, hűtőkonténereket, konferencia-központot, hotelt, autópálya-felhajtót és lakásokat is kialakítana.

– szögezte le Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója. Modern, fenntartható módon kívánnak termelni, s egész Magyarország területéről származó agrártermékeket szeretnének feldolgozni és értékesíteni, valamint együttműködnének a térség oktatási intézményeivel.

Az elnök-vezérigazgató beszélt arról is, hogy azért választották a Hegyeshalom és Bezenye határában lévő területet, mert az a Budapest-Bécs-Pozsony tengelyen fekszik, és kiváló az infrastruktúrája észak-déli és kelet-nyugati irányba is.

Az előzetes tervek szerint 12-féle terméket fognak gyártani, a cél pedig az, hogy Európában jegyzett márkát hozzanak létre.

Nagy István agrárminiszter (b) és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója a cég tervezett beruházásának leendő helyszínén Hegyeshalom és Bezenye határában Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Ponevács-Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) beruházások ösztönzéséért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy

Egész Európában példaértékű projekt

A KKM befektetésösztönző projektjei révén az elmúlt négy évben 25 projekt valósult meg Győr-Moson-Sopron megyében 1,2 milliárd euró értékben, amelyekkel mintegy 4900 munkahelyet teremtettek.
De a projektnek mindezen kívül egyéb fontos vonatkozásai is vannak, hiszen mint Jamniczky Zsolt, az E.On Hungária Zrt. igazgatóságának tagja elmondta:

Ezeket eddig még senki nem csinálta meg így együtt” – mondta, majd hozzátette, hogy Magyarország kidolgozás alatt álló új energiastratégiájához is illeszkedik a beruházás, mert az okos, megfizethető és fenntartható energia alappilléreit egyesíti majd.