Recessziótól rettegnek az amerikai cégvezetők

hangulat tőzsde befektetés probléma veszteség kockázat
Vágólapra másolva!
Már készülnek a recesszióra a legnagyobb amerikai cégek vezetői, és ezért sokan már most elkezdték visszavágni a költségeket, hogy ne érje őket meglepetésként, ha beüt egy komolyabb lejtmenet – derül ki egy gyűjtésből, amely a legfrissebb vállalati gyorsjelentések kommunikációját foglalta össze.
Vágólapra másolva!

Igencsak negatív hangulatot tükröz a Garnter kutatócég elemzése, amely a legutóbb vállalati gyorsjelentési szezonban megfogalmazott vállalatvezetői üzeneteket gyűjtötte össze. Ebből ugyanis az derül ki, hogy

a cégvezetők már elkezdtek készülni a recesszióra, és sokan költségcsökkentéseket is végrehajtanak

– írja a MarketWatch.

A Gartner ráadásul nem sokkal azt követően tette közzé az anyagát, hogy kiderült, az Egyesült Államok munkaerőpiaca kiábrándítóan teljesített februárban, az atlantai Federal Reserve pedig arra figyelmeztetett, az amerikai gazdaság számára jelenleg már reális kockázat a stagnálás.

Beindult a készülődés

A világon számos vállalat kezd el úgy viselkedni, mintha már recesszió lenne – mondta Tim Raiswell, a Gartner alelnöke. Hozzátette, a globálisan vezető cégek most már jelentős számban kezdtek el olyan intézkedéseket hozni, melyek konkrét előkészületeknek számítanak egy válságos időszakra.

Egyre keményebb időkre készülnek a cégvezetők Forrás: 123rf.com

Raiswell azonban azt is jelezte, hogy az amerikai cégvezetők egyelőre még mindig „általánosan pozitív" kilátásokat fogalmaztak meg az USA gazdaságával kapcsolatban. Mindazonáltal

egyre többen beszélnek egy lehetséges „lejtmenet" vagy „recesszió" lehetőségéről, illetve vezettek be költségcsökkentő intézkedéseket.

A kutatás emellett rámutatott, a banki vezetők különösen aggódnak a nem banki intézmények által nyújtott, kockázatos fogyasztói hitelek miatt. Emellett a vállalatvezetők széles körben jelezték aggodalmaikat a kínai gazdaság lassulásával, illetve a brexit lehetséges hatásaival kapcsolatban is.

A bizonytalanság a legrosszabb

A kutatásban Raiswell kiemelte, a cégvezetők számára a bizonytalanság sokkal rosszabb, mint bármilyen konkrét negatív forgatókönyv.

Bizonytalan környezetben a legnehezebb ugyanis tervezni, ami kiemelten rossz hatással van az üzleti hangulatra.

Az amerikai gazdaság jövőjével kapcsolatban az elemzői konszenzus ma 1,5 százalékos növekedést vetít előre erre a negyedévre. Az erősen pesszimista atlantai Fed azonban a legfrissebb gazdasági adatok alapján úgy számolt, mindössze 0,4 százalékos bővülésre számíthat az Egyesült Államok.