Hongkong és Magyarország erősíteni akarja gazdasági kapcsolatait

Edward Yau Tang-wah
HONG KONG, HONG KONG - DECEMBER 9 : The Hon. Edward Yau Tang-wah, Secretary for Commerce and Economic Development of the HKSAR, presents the bronze horse and jockey statuette to Exultant’s trainer Tony Cruz at Sha Tin Racecourse on December 9, 2018 in Hong Kong. (Photo by Lo Chun Kit /Getty Images)
Vágólapra másolva!
Hongkong és Magyarország erősíteni kívánja kétoldalú gazdasági kapcsolatait – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Edward Yau Tang-wah Hongkong Különleges Közigazgatási Régió kormányának kereskedelemért és gazdaságfejlesztésért felelős minisztere.
Vágólapra másolva!

A kétnapos üzleti látogatásra Magyarországra érkezett a Hongkongi Kereskedelem Fejlesztési Tanács (HKTDC) üzleti delegációja, amelyet Edward Yau Tang-wah vezet.

Edward Yau Tang-wah Hongkong Különleges Közigazgatási Régió kormányának kereskedelemért és gazdaságfejlesztésért felelős minisztere. Forrás: Getty Images/Lo Chun Kit

A hongkongi küldöttség a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium vezető tisztségviselőivel tartandó találkozókon túl pénzügyi intézményeket, befektető cégeket, szervezeteket, illetve magyarországi vállalatokat is felkeres, ahol tájékozódik a befektetési, fejlesztési lehetőségekről.

Edward Yau Tang-wah elmondta:

Magyarország Hongkong fontos kereskedelmi partnere a közép-kelet-európai régióban,

a kétoldalú külkereskedelem volumene 2018-ban megduplázódott, és a cél az, hogy ez a kapcsolatot még szorosabbá váljék a jövőben.

Magyarország Hongkong harmincadik legnagyobb kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelmi forgalom 2018-ban összesen 2,319 milliárd amerikai dollárt tett ki, ami 13,2 százalékos éves emelkedés.

Hongkong Forrás: AFP/robertharding/Fraser Hall

A delegációvezető elmondta: a mintegy 30 hongkongi pénzügyi szektorban, infrastruktúra-fejlesztésben, biztosítási piacon, jogi és könyvvezetési, technológiai, illetve kereskedelmi szférában érdekelt üzleti vezetőből és start-up cégek tulajdonosaiból álló küldöttség Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Gion Gáborral, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkárával szakpolitikai és fejlesztési kérdésekről, valamint a magyarországi üzleti lehetőségekről tárgyal, a delegáció ellátogat a Magyar Nemzeti Bankba is.

Emellett tárgyalni fognak a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szakembereivel is,

és a delegáció ellátogat a hongkongi központú autóipari beszállító vállalkozás, a Johnson Electric Magyarország Kft.-hez és a Rail Cargo Terminal-BILK kombinált fuvarozási terminálra, amely stratégiai összeköttetést biztosít az Ázsia és Európa közötti áruforgalomban.

A látogatások alkalmával ismerkednek a magyarországi befektetési környezettel, valamint a logisztikai infrastruktúra fejlesztésében rejlő együttműködési lehetőségekkel.

A HKTDC 1995 óta aktívan tevékenykedik Magyarországon. A szervezet hongkongi üzleti kapcsolatokat népszerűsítő programjai között üzleti szeminárium-sorozatok és üzleti döntéshozói és szakmai-iparági találkozók szerepelnek, egyúttal nemzetközi kiállítások szervezésével támogatja a magyar játékgyártásban, az oktatás, a könyvkiadás, az elektronikai termékek és a bortermelés területén működő vállalkozásokat.