Ezt tervezi az Aldi, a CBA, a Lidl és a Spar az önkiszolgáló kasszákkal

2019.03.21. 11:40

Közel tíz éve fizetünk önkiszolgáló kasszáknak. Kezdetben gyorsították a fizetést, ma már azonban nem feltétlenül.

A Tesco először a dunakeszi-fóti üzletében vetette be az automata pénztárakat, majd 2011 nyarán Győrbe is megérkezett az újítás. Napjainkban a cég hazai áruházainak közel kétharmadában üzemel önkiszolgáló kassza. A Sparnál a 381 saját egységből országosan több mint 50, szűkebb pátriánkban öt üzletben használhatjuk az önkiszolgáló kasszákat - írja a Kisalföld. A hálózat fejlesztése folyamatos, de idén Győr-Moson-Sopron megyében például nem tervezzük új automata pénztárak telepítését – közölte Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője a lap érdeklődésére.

Forrás: Shutterstock

A CBA tavaly év végén adta át első önkiszolgáló eszközét, a magyar tulajdonú üzletlánc hasznosnak tartja a berendezést, dolgozik a rendszer bővítésén. A vásárlók jelentős része kedveli az újítást. Kollégáink létszámát nem csökkentjük az önkiszolgáló kasszák alkalmazásával – hangsúlyozta Fodor Attila, a CBA szóvivője. A másik magyar lánc, a Coop is próbálkozott automata pénztár bevezetésével, de visszalépett. Azt tapasztalták, hogy a vásárlók jó részének – főleg az idősebb korosztálynak – nem tetszik az új megoldás.

Érzékeny berendezések

A német tulajdonú diszkontláncok közül az Aldi marad a klasszikus pénztáraknál. A Lidl ugyanakkor vizsgálja az önkiszolgáló kasszák bevezetésének lehetőségét – közölte Tőzsér Judit, az üzlettánc kommunikációs vezetője.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az Auchan ígéri: idén az összes magyarországi áruházába önkiszolgáló pénztárakat telepít.

A Kisalföld portálján több mint kétezren kifejezték véleményüket az önkiszolgáló kasszákról. Nem egészen egyharmaduk szerint gyorsítják a gépek a vásárlást. Az olvasók 58 százaléka szerint akkor lennének ténylegesen gyorsabbak, ha nem jeleznének állandóan és nem kellene az eladó "közreműködése". 

Lopások

A portál körkérdésének azt a pontját elegánsan "átlépték" az üzletláncok, amelyben a lopásokat firtatták. Általánosságban azt közölték: döntően nem történik több lopás, mint a szóban forgó pénztárak bevezetése előtt. Egy nemrég végzett brit felmérés szerint azonban a szigetországi vásárlók ötöde csal rendszeresen az önkiszolgáló pénztáraknál, és ezzel havi 15 fontot (5500 forintot) "spórol". Ilyen arányt itthon ugyanakkor nehéz feltételezni, mivel az üzletekben szinte mindig akad pár alkalmazott, aki a közelben áll.