Tudta, hogy az üzleti titkok már értékesíthetők is?

2019.03.22. 10:31

Néhány hónapja már nemcsak ingatlant, vagyontárgyakat vagy épp üzletrészt lehet értékesíteni, hanem üzleti titkokat is. Az üzleti titok jogosulatlan hasznosítása viszont súlyos szankciókat eredményezhet – hívja fel a figyelmet a Taylor Wessing ügyvédi iroda.

A Google néhány hónapja beperelte az Ubert üzleti titok megsértésére hivatkozva. A Google önvezető autókat gyártó cégétől, a Waymótól távozó vezető mérnök, Anthony Levandowski 14 ezer titkos dokumentumot vitt magával a társaság szerveréről, majd ezek felhasználásával saját céget alapított, amit az Uber később 680 millió dollárért megvásárolt. A két társaság közötti per végül a megegyezéssel végződött.

Európában eddig tagállamonként változott az üzleti titok meghatározása, ezért Brüsszelben úgy látták, egységes szabályozás szükséges. Egy 2016-os uniós irányelvet 2019 elejéig kellett a nemzeti törvényeknek megfelelően átültetni. Az új szabályozás hazánkban nem módosítja lényegesen az üzleti titok fogalmát.

Az üzleti titok bizonyos esetekben hatékonyabb lehet, mint a szabadalom - ezt felismerve az Európai Unió új szabályozást alkotott, melynek keretében már értékesíthetők is az üzleti titkokFotó: Tuba Zoltán [origo]

Az üzleti titok lényege, hogy szabadalom nélkül is biztosítja egy új technológiai megoldás kizárólagos hasznosítását, miközben a szabadalmi eljárás során a technológia általában nyilvánosságra kerül, viszont a szabadalmat nem biztos, hogy megkapja a kérelmező.

Ez az új irányelv azt is kimondja, hogy az üzleti titokhoz fűződő jog forgalomképes, vagyis átruházható, illetve másnak átengedhető, akárcsak egy szabadalom.

A szabályozás változása következtében az üzleti titok megsértésének következményei is megváltoztak. Ha valaki az üzleti titkot tisztességtelenül vagy szerződéses kötelezettségét megszegve szerzi meg, illetve ha az így megszerzett üzleti titkot hasznosítja, a bíróság – többek között – eltilthatja a további hasznosítástól, elrendelheti a jogsértő áru kivonását a kereskedelmi forgalomból, és előírhatja a jogsértéssel elért gazdagodás megtérítését. Ha azonban a hasznosító eredetileg jóhiszeműen jutott az üzleti titok vagy az annak felhasználásával készült áru birtokába, a bíróság a fenti szankciók helyett pénzbeli ellentételezést rendelhet el.

A témáról bővebben olvashatnak a Piacésprofit.hu-n megjelent írásban.