Meglepheti a világot az amerikai központi bank

2019.03.22. 21:02

Bár az amerikai jegybank a héten nem változtatott az alapkamaton, és visszavágta az idei szigorításra vonatkozó előrejelzését, az S&P Global Ratings szerint messze nincs még vége kamatemeléseknek. Legalább a jövő év elején, de akár még idén jöhet a következő a szigorítás.

Noha az amerikai gazdasági kilátások egyre borúsabbak, és már a cégvezetők is elkezdtek készülni egy esetleges recesszióra, az S&P Golbal Ratings szakértője szerint éppen a vártnál erősebb gazdasági növekedés és munkaerőpiac hozhatja el a következő jegybanki kamatemelést – írja a CNBC.

Jöhet még meglepetés?

Ez némileg eltér az általános várakozásoktól, főleg hogy szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ismét azt közölte, „türelmes" lesz a jövőbeni kamatemelések kapcsán, noha korábban még arról szólt a kommunikáció, hogy 2019-ben két szigorítás jön.

Az ismét hangsúlyozott „türelem" pedig sokak számára azt jelentette, hogy a Fed idén már tartózkodni fog a kamatemeléstől.

Mindazonáltal Shaun Roache, az S&P Global Ratingstől úgy látja, a Fed gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmai némileg eltúlzottak. Az elemző szerint logikus lépés, hogy a Fed leállította a szigorítást, azonban arra nem kell számítani, hogy ez a szünet túl hosszú ideig kitart majd.

Váratlan szigorítással lepheti meg a Fed a piacokatForrás: AFP/Anadolu Agency/Basri Sahin

Az S&P-nél úgy számolnak, hogy a növekedés 2 százalék körül alakul majd ebben az évben, a munkaerőpiac pedig nagyjából 130 ezer álláshelyet teremt majd havonta – ez pedig Roach szerint meghaladja az amerikai munkaerőpiac „természetes növekedési rátáját". Amennyiben tehát a munkanélküliség csökken, a bérek pedig emelkednek, a Fed várhatóan egyszer még kamatot fog emelni 2019-ben – vonta le a következtetést Roache.

Az MNB is örülhet a híreknek

A magyar elemzők részéről a K&H Alapkezelőnél úgy látják, a Magyar Nemzeti Bank számára kedvező lehet, ha a Fed tartózkodik a kamatemeléstől. A K&H közleményéből kiderül ugyanis, hogy

számos befektető egyéves időtávon már kamatcsökkenést prognosztizál. Ennek jelenleg 50 százalékos az esélye, noha a Fed jelenlegi kommunikációja szerint 2020-ban még egy szigorításra számítani kell.

A Magyar Nemzeti Bank is örülhet a lazább amerikai kamatpolitikánakFotó: Adrián Zoltán - Origo

„A Fed irányváltása összességében pozitív jelzés a piacoknak, így javulhat a befektetői hangulat, ami az első negyedévben fokozatosan romló várakozások szempontjából fordulópontot jelenthet. A rövid távú hangulatjavulás hatása azonban csak akkor lehet tartós, ha ennek hatására a következő hónapokban a gazdasági kilátások is javulni tudnak" – tájékoztatott Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

A szakember hozzátette, „az Magyar Nemzeti Bank számára is pozitív lehet a Fed lépése, így ugyanis ismét nincs nyomás a magyar jegybankon, hogy szigorításba fogjon, amit az elmúlt hetek látványos forint erősödése miatt enyhülő inflációs nyomás is támogat. Jövő héten ezért leginkább csupán egy jelzésértékű döntésre, vagy annak előkészítésére, a jelenleg -0,15%-os egynapos jegybanki betéti kamat mérsékelt emelkedésére lehet számítani."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK