Meglepheti a világot az amerikai központi bank

pénz dollár
A bundle of US dollar banknotes are seen being counted at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Bár az amerikai jegybank a héten nem változtatott az alapkamaton, és visszavágta az idei szigorításra vonatkozó előrejelzését, az S&P Global Ratings szerint messze nincs még vége kamatemeléseknek. Legalább a jövő év elején, de akár még idén jöhet a következő a szigorítás.
Vágólapra másolva!

Noha az amerikai gazdasági kilátások egyre borúsabbak, és már a cégvezetők is elkezdtek készülni egy esetleges recesszióra, az S&P Golbal Ratings szakértője szerint éppen a vártnál erősebb gazdasági növekedés és munkaerőpiac hozhatja el a következő jegybanki kamatemelést – írja a CNBC.

Jöhet még meglepetés?

Ez némileg eltér az általános várakozásoktól, főleg hogy szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ismét azt közölte, „türelmes" lesz a jövőbeni kamatemelések kapcsán, noha korábban még arról szólt a kommunikáció, hogy 2019-ben két szigorítás jön.

Az ismét hangsúlyozott „türelem" pedig sokak számára azt jelentette, hogy a Fed idén már tartózkodni fog a kamatemeléstől.

Mindazonáltal Shaun Roache, az S&P Global Ratingstől úgy látja, a Fed gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmai némileg eltúlzottak. Az elemző szerint logikus lépés, hogy a Fed leállította a szigorítást, azonban arra nem kell számítani, hogy ez a szünet túl hosszú ideig kitart majd.

Váratlan szigorítással lepheti meg a Fed a piacokat Forrás: AFP/Anadolu Agency/Basri Sahin

Az S&P-nél úgy számolnak, hogy a növekedés 2 százalék körül alakul majd ebben az évben, a munkaerőpiac pedig nagyjából 130 ezer álláshelyet teremt majd havonta – ez pedig Roach szerint

meghaladja az amerikai munkaerőpiac „természetes növekedési rátáját".

Amennyiben tehát a munkanélküliség csökken, a bérek pedig emelkednek, a Fed várhatóan egyszer még kamatot fog emelni 2019-ben – vonta le a következtetést Roache.

Az MNB is örülhet a híreknek

A magyar elemzők részéről a K&H Alapkezelőnél úgy látják, a Magyar Nemzeti Bank számára kedvező lehet, ha a Fed tartózkodik a kamatemeléstől. A K&H közleményéből kiderül ugyanis, hogy

számos befektető egyéves időtávon már kamatcsökkenést prognosztizál.

Ennek jelenleg 50 százalékos az esélye, noha a Fed jelenlegi kommunikációja szerint 2020-ban még egy szigorításra számítani kell.

A Magyar Nemzeti Bank is örülhet a lazább amerikai kamatpolitikának Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„A Fed irányváltása összességében pozitív jelzés a piacoknak, így javulhat a befektetői hangulat, ami az első negyedévben fokozatosan romló várakozások szempontjából fordulópontot jelenthet. A rövid távú hangulatjavulás hatása azonban csak akkor lehet tartós, ha ennek hatására a következő hónapokban a gazdasági kilátások is javulni tudnak" – tájékoztatott Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

A szakember hozzátette, „az Magyar Nemzeti Bank számára is pozitív lehet a Fed lépése,

így ugyanis ismét nincs nyomás a magyar jegybankon, hogy szigorításba fogjon, amit az elmúlt hetek látványos forint erősödése miatt enyhülő inflációs nyomás is támogat.

Jövő héten ezért leginkább csupán egy jelzésértékű döntésre, vagy annak előkészítésére, a jelenleg -0,15%-os egynapos jegybanki betéti kamat mérsékelt emelkedésére lehet számítani."