Romlott a folyó fizetési mérleg a tavalyi utolsó negyedévben

Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Vágólapra másolva!
A tavalyi év utolsó negyedévében 349 hiány keletkezett a folyófizetési mérlegben, szemben az egy évvel korábbi 251 millió euró többlettel. A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) kiigazítás nélküli értéke 100 millió euró (32 milliárd forint) volt. A szezonális hatások kiszűrésével a mutató 651 millió euró (210 milliárd forint), a negyedéves GDP 1,9 százaléka - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A folyó fizetési mérleg romlását döntően az árumérleg okozta, amely az egy évvel korábbi 226 millió euró többlettel szemben 516 millió euró hiányt mutatott, mivel a beruházások robusztus és a fogyasztás dinamikus növekedése miatt az import lényegesen gyorsabban nőtt az exportnál, mindemellett az olajárak tavalyi drágulása miatt a cserearány romlása is növelte az árumérleg hiányát.

A szolgáltatások többletének növekedése alig ellensúlyozta az árumérleg romlását, az egy évvel korábbi 1615 millió euróról 1681 millió euróra nőtt.

Az elsődleges jövedelmek egyenlege szintén kismértékben -1329 millióról -1198 millió euróra javult. A másodlagos jövedelmek egyenlege ugyanakkor minimálisan - 260 millióról - 315 millió euróra romlott.

A tőkemérleg többlete 449 millió euró volt. Tavaly összességében 640 millió euróra olvadt a folyó fizetési mérleg többlete az egy évvel korábbi 3451 millióról, valamint a két évvel korábbi 7035 millió euróról. A tőkemérleggel együtt számolt külső finanszírozási képesség pedig 2961 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 4854 millió euróról.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tartósan többletes külső finanszírozási képességnek köszönhetően tovább csökkent a külső adósság.

A (közvetlentőke-befektetések nélkül számolt) bruttó külső adósság 74,5 milliárd euróra, a GDP 56,7 százalékára csökkent az egy évvel korábbi 75,1 milliárdról, ami érdemi javulás a 2010-ben elért 120,5 százalékos csúcshoz képest. A nettó külső adósság 11,6 milliárd euróra esett vissza az egy évvel korábbi 15 milliárdról, ami a GDP 8,8 százaléka - ez szignifikáns javulás a 2009 elején elért 60,5 százalékos csúcshoz képest.

A Takarékbank szerint

a következő években ismét emelkedhet a folyó fizetési mérleg többlete, mivel idén az árumérlegben csak kismértékű romlásra számítanak, amit ellensúlyozhat a szolgáltatások többletének növekedése, valamint a jövedelmek egyenlegének javulása.

2020 után a belső kereslet lassulása miatt lassulhat az import növekedése, 2021-tól az új Mercedes-gyár tervezett elindulása adhat lökést az exportnak, így jelentős lehet a folyó fizetési mérleg javulása. A tőkemérleg pedig az uniós források lehívásának köszönhetően ugorhat meg a következő években, így folytatódhat a külső adósság leépülése, a nettó külső adósság pedig két éven belül eltűnhet, a hazai gazdaság így a történelemben először nettó külső hitelező lehet.