Fontos információk a NAV-tól az adóbevallásokkal kapcsolatban

adóbevallás boríték HASZNÁLATI TÁRGY TÁRGY
Budapest, 2013. május 21. Szja-bevallások borítékban a budapesti Mammut I. bevásárlóközpont postahivatalában 2013. május 21-én. A mai napon éjfélig lehet benyújtani a személyi jövedelemadó-bevallásokat a tavalyi évről. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Legkényelmesebben a letöltést nem igénylő webes kitöltőfelületen módosítható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített szja-bevallási tervezet, sőt az előző évekre vonatkozó bevallások önellenőrzése is ezen a felületen a leggyorsabb.
Vágólapra másolva!

Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók bevallási tervezetüket a legegyszerűbben az eSZJA felületen egészíthetik ki és küldhetik be a NAV-hoz, mert ezek nélkül a lépések nélkül az ő tervezetük nem válik automatikusan bevallássá május 20-án. A többi adózónak nincs teendője, ha a tervezet adataival egyetért.

Aki módosítani szeretné a tervezetet, az használja a portál kereső funkcióját, azzal a leggyorsabb megtalálni a kiegészítendő tételt.

Ha például valakinek tavaly ingatlan-bérbeadásból is származott jövedelme, akkor a keresőbe elég beírnia, hogy „bérbeadás", és a webes kitöltő ahhoz a sorhoz navigálja, ahová az adatokat rögzítenie kell.

Forrás: MTI/Marjai János

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot (nem a bankkártyaadatokat) vagy postacímet, attól függően, hogy miként szeretné megkapni az összeget.

Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők az eSZJA portál „LEKÉR" funkciójával letölthetik a korábbi évi (16SZJA, 17SZJA), valamint az idén benyújtott 18SZJA bevallásukat, megkönnyítve ezzel annak esetleges önellenőrzését és javítását.

Érdemes minél előbb ügyfélkaput nyitni, mert így azonnal elérhetővé válik az szja-bevallási tervezet és a kiegészítés néhány gombnyomással kényelmesen, otthonról is elintézhető.