Nagy összefogás készül Szaúd-Arábia és Kína között

2019.03.26. 21:02

Az eddigieknél is szorosabbra fűzné a két ország közti energiapiaci kapcsolatot Szaúd-Arábia és Kína. A világ legnagyobb olajkitermelőjének számító Saudi Aramco ugyanis elhivatott azzal kapcsolatban, hogy tartósan segítse Kína és az ázsiai térség energiaellátását, nemcsak az olaj, de egyre inkább a gáz terén is.

Nemzetközi gázüzlet kiépítésébe fog a világ legnagyobb olajkitermelőjének számító Saudi Aramco, és a szaúdi állami vállalat erősíti az olyan termeléseit, amelyek csökkentik a „szénlábnyomát" – jelentette be a vállalat vezetője, Amin Nasser.

Ezzel összefüggésben az Aramco egy „energiahidat" épít ki Szaúd-Arábia és Kína között annak érdekében, hogy minél stabilabban lehessen biztosítani az ázsiai ország fogyasztóinak növekvő olaj-, gáz-, valamint cseppfolyósított földgáz (LNG) igényét – írja a CNBC Nasser Pekingben kiadott közleménye alapján.

Tartós támogatás

Nasser hozzátette, szeretnék segíteni az érdekelt feleket – beleértve Kínát és a szélesebb ázsiai régiót is – annak tudatosításában, hogy az olaj és a gáz még évtizedekig kiemelten fontos energiaforrás lesz a világ számára. Ennek kapcsán pedig az Aramco biztosítani akarja ezeket a szereplőket arról, hogy a hosszú távú beruházásaikkal egy biztonsági övet nyújtanak az országoknak, amelyre azok továbbra is számíthatnak – emelte ki a vezérigazgató.

Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai DahranbanForrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Az Aramco gázpiaci fejlesztési stratégiája egyébként 150 milliárd dollár értékű beruházást foglal magában a következő évtizedben. A társaság célja, hogy növelje a gázkitermelését, és végül gázexportőrré kíván válni – mondta még novemberben Nasser.

A vezető jelezte a szaúdi olaj szénlábnyoma az egyik legkisebb az egész világon, és a Kínának exportáló összes szereplő közül ők rendelkeznek a legalacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátással.

Vezető szerepben

Az Aramco egyébként kiemelt befektető a kínai energiaiparban. Ezt támasztja alá, hogy még februárban megkötöttek egy üzletet a védelmi szektorban működő Norinco konglomerátummal, melynek következtében

a szaúdi cég 10 milliárd dollár értékű finomító- és petrolkémiai komplexumot épít. Ezzel együtt arról is megállapodás született, hogy az Aramco részesedést vásárol a Zhejiang Petrochemical nevű vállalatban.

A szaúdi-kínai energiakapcsolatok eddig sem voltak gyengék. Szaúd-Arábia volt ugyanis Kína legnagyobb olajellátója februárban, amivel január után a királyság ismét átvette a vezető szerepet Oroszországtól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK