Állateledelt hív vissza a Nébih

kutya
Vágólapra másolva!
Állateledelt hív vissza a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih).
Vágólapra másolva!

A hivatal honlapján közzétett tájékoztatás szerint a kutyáknak készült eledel kockázattal jár az azt elfogyasztó állatok számára.

A Nébih jelzése szerint önkéntesen visszahívja egyes konzerv-kutyaeledel termékeit a Hill's Pet Nutrition. A hivatal értesülései szerint a gyártó saját vizsgálatát követően, a termékek túl magas D-vitamin-tartalma miatt rendelte el azok visszahívását világszerte,

így többek között Magyarországon is.

Lakossági panasz alapján – miszerint az Egyesült Államokban a termék egy kutyánál tüneteket okozott – indított vizsgálatot a Hill's Pet Nutrition, melynek során a konzerv-kutyaeledelben túl magas D-vitamin-szintet mutatott ki. A hiba vélhetően egy alapanyag-beszállító terméke miatt történt.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A Magyarországon forgalomba hozott, érintett termék adatai:

Márka és megnevezés: Hill's® Prescription Diet® z/d® 370g
SKU-szám: 8018T
Tételszám: 102020T172
Lejárati idő: 2020.10.31.

Valamint a hivatal által közzétett frissítés szerint az alábbi gyártmány:

Márka és megnevezés: Hill's® Prescription Diet® r/d® 350g
SKU-szám: 8014U
Tételszám: 092020T28
Lejárati idő: 2020.09.30.

A forgalmazó honlapján megjelent információk szerint az érintett konzervtápokat világszerte kisállat-kiskereskedésekben és állatorvosi klinikákon értékesítették.

A Nébih felhívja a kutyatulajdonosok és az állatorvosok figyelmét, hogy

a fenti azonosítókkal ellátott tápot ne adják a kutyáknak, mert az eledel elfogyasztása D-vitamin túlzott bevitelének kockázatával jár.

Amennyiben a kutya fogyasztott az érintett tápból, és azt követően D-vitamin-túladagolás tüneteit mutatja (hányás, étvágytalanság, megnövekedett szomjúság, fokozott vizeletürítés, túlzott nyáladzás, fogyás), tulajdonosa forduljon vele állatorvoshoz!