Az erdőket és a kakaót is megmentheti a világ egyik nagy édességgyártója

2019.03.27. 11:56

Az erdők megőrzéséért tesz további lépéseket a Mars Wrigley édességgyártó. A vállalat már több mint 100 éve gyárt csokoládét, és a világ egyik legnagyobb kakaó-felhasználójának számít.

Akcióterve a 2018 szeptemberében bejelentett, Cocoa for Generations nevű program folytatása, amelynek célja, hogy a Mars kakaó-ellátási lánca 2025-ig teljes egészében fenntarthatóvá és átláthatóvá váljék - írja a vállalat az Origóhoz eljuttatott közleményében.

A Mars néhány éven belül átláthatóvá teszi a teljes kakaó-ellátási láncátForrás: Mars

"A kakaótermelésre vonatkozó fenntarthatósági céljainkat a Cocoa for Generations program testesíti meg, melynek fókuszában az ember és a bolygó védelme áll. Mostanra sikerült a globális ellátási láncunk negyedét feltérképezni és nyomon követni. Annak érdekében, hogy elérjük a 2025-re kitűzött célt, egy erdőirtásmentes kakaó-ellátási lánc létrejöttét, 100 százalékos nyomon követhetőségre lesz szükség, és csak olyan kakaó-ellátási partnerekkel dolgozunk majd, akik megfelelnek a Responsible Cocoa program előírásainak. Mindezt azért teszünk, hogy megőrizzük az erdőket a jövő számára, hiszen a világ, amit holnapra szeretnénk, azzal kezdődik, ahogyan ma dolgozunk érte" - mondta John Ament, a Mars Wrigley Édesség globális kakaóért felelős alelnöke.

"Figyelemreméltó a Mars döntése, hogy erdőirtásmentes legyen a kakaó-ellátási lánca, és a folyamat követhetővé tétele is. Ez az elhatározás, a gyermekek védelméért, a farmerek bevételeinek javításáért tett lépésekkel és a hatásvizsgálattal együtt valódi változást hozhat" – tette hozzá Janet Ranganathan, a World Resources Institute tudományért és kutatásért felelős alelnöke.

KakaóültetvényForrás: Biosphoto/© Michel Gunther / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Michel Gunther

A Mars családi vállalkozásként, több mint egy évszázados tapasztalata van különböző termékek előállításában, a vásárlók és házi kedvenceik számára egyaránt.A csaknem 35 milliárd dolláros tőkével rendelkező, globális vállalat világszerte ismert és kedvelt termékeket gyárt, ezen kívül állategészségügyi szolgáltatásokat is nyújt.

A virginiai McLeanben található központ mellett a vállalat több mint 80 országban van jelen, és 100 ezer munkavállalót foglalkoztat. A cég 1992-ben lépett be a magyar piacra, 2016 óta pedig a Mars Multisales Central Europe tagjaként működik, amely a magyar, a cseh, a szlovák és a román piacot foglalja magában.

A Cocoa for Generations tervvel a Mars elköteleződött az erdők védelme mellett, és 2025-ig teljes kakaó-ellátási láncát nyomon követhetővé teszi. A bejelentés óta a vállalat globális kakaó-ellátási láncának már csaknem 24 százalékán végezte el a GPS-alapú feltérképezést, egészen az egyes kakaófarmokig lebontva. A Mars most további lépéseket tesz az erdők védelmében, beleértve az alábbiakat:

  • 2025-ig erdőirtásmentessé teszi globális kakaó-ellátási láncának 100 százalékát;
  • 2025-ig elkészíti kakaó-ellátási láncának teljes GPS-alapú feltérképezését, egészen a kakaófarmokig lebontva;
  • nyilvánossá teszi a jelenlegi elsődleges kakaó-beszállítók forrásait, illetve javít a másodlagos beszállítók, a farmercsoportok és a harmadlagos beszállítók, a kakaófarmerek nyomon követhetőségén;
  • kizárólag olyan beszállítókkal dolgozik, akik eleget tesznek a Responsible Cocoa program nyomon követhetőségre vonatkozó előírásainak; ezt a közvetlen beszállítók esetében 2019-ben, a közvetett, elefántcsontparti és ghánai beszállítók esetében 2022-ig lépteti életbe;
  • • a Cocoa and Forests kezdeményezéshez csatlakozva, részletes akciótervet tesz közzé Elefántcsontpartra és Ghána területére vonatkozóan;
  • 2019-ben befejezi az Indonéziára, Brazíliára és Kamerunra vonatkozó kockázatfelmérési vizsgálatát, melyet 2020-ban tesz nyilvánossá;
  • 2020 végéig befejezi az Ecuadori Köztársaságra és a többi származási országra vonatkozó kockázatfelmérési vizsgálatot is;
  • az átláthatóság érdekében a folyamat ellenőrzésére és felülvizsgálatára harmadik felet von be.
A cég a főbb ellátó országokra vonatkozóan is külön átláthatósági akciókat tervezForrás: Mars

Jelenleg a Mars a felhasznált kakaómennyiségének 95 százalékát tudja visszavezetni elsődleges, közvetlen beszállítókhoz, a kakaó származási országához.

Kakaó-ellátási láncának csaknem 40 százaléka köthető másodlagos beszállítókhoz, termelői csoportokhoz, 24 százaléka pedig harmadlagos beszállítókhoz, vagyis kakaófarmerekhez vezethető vissza.