Fontos határidő közeleg a katás vállalkozóval szerződött adózók számára

könyvelő, könyvelés, adó, laptop, mérleg, számok, papír, toll, táblázat
Vágólapra másolva!
Az adózóknak idén április 1-ig kell adatot szolgáltatniuk a katás vállalkozás részére az előző évben juttatott 1 millió forintot meghaladó kifizetésről - hívja fel a figyelmet a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.
Vágólapra másolva!

A hivatkozó jogszabály szerint az adózónak (a magánszemélyek és katás adóalanyok kivételével) a tárgyévet követő év március 31-ig kell adatot szolgáltatniuk a NAV részére a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról és a kisadózó vállalkozás részére a naptári évben juttatott, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegről, ha azt számla alapján juttatja, és annak összege a tárgyévben meghaladja az 1 millió forintot.

Mivel ez a nap idén munkaszüneti napra esik, ezért a határidő 2019. április 1.

A nem katás cégek és vállalkozók, katásoknak történt, az előző naptári évben nettó 1 millió forintot meghaladó kifizetéseinek adatszolgáltatási határideje idén 2019. április 1. Forrás: Shutterstock

Az adatszolgáltatásban a termékbeszerzés, szolgáltatás igénybevétel értékének nettó, azaz áfa nélküli összegét kell feltüntetni a 18K102-es jelű nyomtatványon.

Fontos, hogy a jogszabály a naptári évben jutatott bevételre vonatkozóan ír elő adatszolgáltatási kötelezettséget, nem pedig a számlán feltüntetett teljesítési időponthoz kapcsolódóan.

Tehát most azokat a tételeket kell bevallani, amelyek kifizetése a 2018-as évben történt.

Cikkünk a Piacésprofit.hu írása alapján készült, amely részletesebben is ír a témáról.