Jön a NAV online számla 2.0

mesterséges intelligencia
A mesterséges intelligencia előtt hatalmas lehetőségek állnak
Vágólapra másolva!
Bár az első idei módosítási etap határideje még nem zárult le, de a NAV már bejelentette, hogy az online számla adatszolgáltatás következő állomása a 2.0 verzió lesz. Az előzetes adóhatósági tervekhez képest nem korrekcióra, hanem nagyobb lélegzetű átalakításra kell számítani az online számlajelentések kapcsán - írja Kóczé Péter az RSM Hungary blogján.
Vágólapra másolva!

A legújabb NAV tervekben egy 2.0 online számla főverzió bevezetése szerepel. Egy főverzió váltása pedig mindig nagyobb horderejű változtatásokat jelöl, mint egy meglévő verzió frissítése, ennek hatásai várhatóan erősebbek lesznek, mint amire ezidáig számítani lehetett.

Az új 2.0 verzió részletei még nem ismertek, a kiadásához kapcsolódó ütemezést viszont már megosztotta a NAV

a fejlesztések és felkészülés tervezését segítendő.

A tervek alapján:

  • 2019. áprilisában várható a 2.0 online számla verzió tervezetének publikálása
  • a 2.0. online számla tervezetet egy hónapig lehet majd véleményezni
  • 2019. július elején teszik közzé a 2.0. online számla végleges formáját
  • 2020. január elején, mintegy hathónapnyi felkészülési időt követően élesedik az új formában az adatszolgáltatás, adatfogadás
2020 januártól már egy teljesen új verziójú online számlarendszerrel találkozhatunk majd Forrás: Origo

Az adóhatóság végső célja az áfabevallási tervezet automatizált elkészítése.

Ahhoz, hogy ehhez ne csak egy vízió, de egy megvalósítható koncepció is társuljon, a jelek szerint mind az adóhivatal, mind az adózók részéről további technikai felkészülésre van szükség. Ez jelenleg elképzelhetetlennek tűnik az adatszolgáltatás alapját jelentő XML séma módosítása nélkül, így várhatóan a 2.0 verzióval további sémaváltozások érkeznek majd. Az 1.1 séma verzió élesítését követően már elérhető közelségbe kerül az új, 2.0 verzió részleteinek megismerése is, így várhatóan az év második és harmadik harmada is izgalmakat tartogat majd az online számlázással érintettek számára.

Az XSD 1.1 átállás április végi időpontja nem változott, az ehhez tartozó átmeneti, türelmi idő kitolását március elején határozottan elvetették. Így a számlázó rendszerek fejlesztői most kizárólag ennek az új elvárásnak a teljesítésére összpontosítanak. Májustól a jelenlegi XML séma alapján már egyetlen számla adatszolgáltatást sem fogad el az adóhivatal.

Másfél hónap áll rendelkezésre a jogszabállyal érintett számlák kibocsájtóinak, hogy gondoskodjanak a számlázó rendszereik frissítéséről vagy szükséges továbbfejlesztéséről.

Cikkünk az RSM Hungary blog írása alapján készült, ahol bővebb információ is olvasható a témában.