Újabb rekordot állított be a magyar foglalkoztatottság és munkanélküliség a KSH adatai szerint. Ráadásul nemcsak az adatok kedvezőek, hanem egy 2020-ra kitűzött uniós célt is teljesített Magyarország.

Nagyon fontos és kedvező adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal, amely kiadott két gyorsjelentést a foglalkoztatottságról, illetve a munkanélküliségről.

Ebben azt írják, hogy 2018 decembere és 2019 februárja között 4 millió 497 fő volt a foglalkoztatottság.

Ez 56 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.

Így a foglalkoztatottsági ráta 69,8 százalékra emelkedett.

Ez egyben rekord is, ilyenre eddig csak nyáron, 2018 augusztusában volt példa.

Rekordmagasságokban a foglalkoztatottságForrás: KSH

Ráadásul az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 80, a külföldi telephelyen dolgozóké 16 ezer fővel nőtt, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 39 ezer fővel lett kevesebb.

Azonban az igazán kedvező adat a 20–64 éves korcsoport esetében jött ki. Az EU ezt használja egységes mérőszámként, és az Európa 2020 stratégiában meghatározott foglalkoztatási célokat is ebben határozta meg.

Itt a foglalkoztatási ráta 1,1 százalékponttal, 75,0 százalékra emelkedett, ami megegyezik az EU kitűzött célértékével.

Munkások az Audi győri gyárábanFotó: Polyák Attila - Origo

Munkanélküliség

A munkanélküliség is rekordalacsony szinten van. A 2018. december – 2019. februári időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 168 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt.

Érdekesség, hogy a férfiak körében nőtt a munkanélküliség, a nők mutatói viszont javultak.

A munkanélküliség átlagos időtartama 13,7 hónap volt, a munkanélküliek 37,8 százaléka legalább egy éve keresett állást, tartósan munkanélkülinek számított.

Horváth András, a Takarékbank elemzője elmondta, hogy jól láthatóan a magyar munkaerőpiac egyre inkább beleütközik a foglalkoztatás további bővülésének korlátjába, a munkanélküliség szinte egyáltalán nem, de a foglalkoztatás is csak minimálisan araszolva tud elmozdulni kissé pozitívabb irányba annak ellenére, hogy a foglalkoztatási ráta még további legalább 4 százalékponttal javítható lenne.