Németországban beütött a recessziós pánik

autó autópiac BMW
New cars of German car maker BMW are parked ready for shipping at the car terminal of the port of Bremerhaven, northwestern Germany, on October 2, 2015. New car registrations in Germany, a key measure of demand in one of the most important sectors of Europe's top economy, rose in September, data showed, amid fears the Volkswagen pollution-cheating scandal could weigh on sales in the sector. AFP PHOTO / DPA / INGO WAGNER +++ GERMANY OUT +++
Vágólapra másolva!
Az európai gazdaság számára jelenleg a legégetőbb kockázatot a német feldolgozóipar összeomlása jelenti. Ez a forgatókönyv pedig egyre kevésbé tűnik vad fikciónak, ahogy az elemzők elkezdtek valódi pánikjelzéseket adni a német gazdaság állapotával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Legutóbb az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi jelentette be, hogy az eurójegybank elhalaszthatja az eddig tervezett kamatemelést, mivel az európai gazdaság állapota aggasztó jeleket mutat. Különösen igaz ez Németországra, melynek feldolgozóipara a térség egyik húzóágazata.

Az aggodalmakat támasztja alá, hogy a német feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI), amely a szektor szereplőinek kilátásait méri a saját véleményük alapján, hirtelen 2012 óta nem látott mélypontra zuhant,

ami nemcsak az elemzőket lepte meg, de sokakat arra késztetett, hogy megnyomják a pánikgombot.

A német iparban ugyanis továbbra is a bizonytalanság uralkodik, elsősorban olyan tényezők miatt, mint a megállapodás nélküli brexit vagy az esetleges amerikai vámok.

Noha a német feldolgozóipar méretében elmarad a szolgáltatói szektortól – mely utóbbi továbbra is kedvező adatokat produkál –, lélektanilag is rendkívül fontos az ország számára a feldolgozóipari erő. Ebbe az iparába tartoznak ugyanis olyan, globálisan is meghatározó cégek, mint a BMW, a VW, az Audi, a BASF vagy a Bayer.

A német ipar lassulásának globális hatásai is lehetnek Forrás: AFP/Goh Chai Hin

Ráadásul Németország Európa legnagyobb és a világ negyedik legerősebb gazdasága, illetve az eurózóna szívében helyezkedik el, annak meghatározó szereplőjeként és erejeként. Emellett a legnagyobb nem európai kereskedelmi partnerei Kína és az Egyesült Államok.

Mindez arra utal, hogy ha Németországgal baj van, annak nem csupán hazai, de súlyos európai és globális hatásai is lehetnek.

A bajok egyik alapja pedig, hogy a 2008-as pénzügyi válság óta nem volt ekkora szakadék a feldolgozóipari és a szolgáltatói PMI között

– írja a Business Insider.

Az elemzők egyébként azzal nem számolnak, hogy idén visszatérhet a pénzügyi válság, azonban arra már egyre többen készülnek, hogy a 2012-ben és 2002-ben tapasztalt enyhébb recessziós időszak megismétlődhet.

Vannak azonban olyan német adatok is, amelyek tompíthatják a pánikhangulatot.

A márciusi ifo index ugyanis emelkedést mutatott, ami azért fontos, mert az üzleti hangulatot mérő mutató szélesebb körben fedi le a gazdaság szereplőit, mint a feldolgozóipari PMI

– hangsúlyozta az Oxford Economics elemzője, Oliver Rakau. Hozzátette, ez némileg ellensúlyozni tudta a PMI múlt heti brutális zuhanását, és arra utal, hogy a szolgáltatói szektor ereje egyelőre még visszatartja a pániktól a hazai szereplőket.