A fiataloknak már elegük van a Szilícium-völgyből

a világ tíz legdrágább helye 10
Skyline of the Lujiazui Financial District with the Shanghai Tower, tallest, the Shanghai World Financial Center, second tallest, the Jinmao Tower, third tallest, and other high-rise buildings and skyscrapers in Pudong, Shanghai, China, 24 January 2017. Shanghai's trade volume hit a record in December, which helped the city post better growth in annual trade than the national figure, Shanghai Customs data showed. Imports through Shanghai were a record 186.81 billion yuan (US$27.3 billion) in December, lifting the monthly trade value over 300 billion yuan for the first time to 306.03 billion yuan, customs said. For 2016, the city's imports and exports totaled 2.87 trillion yuan, up 2.7 percent from a year ago. The rise reversed a 2.1 percent decline in 2015. The city's imports rose 5.2 percent to 1.66 trillion yuan last year, faster than the national gain of 0.6 percent. Exports dipped 0.5 percent to 1.21 trillion yuan, but the drop was smaller than the national decline of 1.5 percent.
Vágólapra másolva!
Az amerikai Szilícium-völgy sokáig egyeduralkodó volt a világon a technológia iránt érdeklődő fiatalok számára. Mára azonban ez elkezdett megváltozni, és a Z generáció tagjai – különösen a nők – körében egyre kevésbé vonzó San Francisco. Helyette egyre többen fókuszálnak Ázsia gyorsan emelkedő informatikai központjaira.
Vágólapra másolva!

Egy friss kutatás szerint a Z generáció (vagyis az 1997 után születettek) körében folyamatosan veszít a népszerűségéből a Szilícium-völgy, ha a technológiai szektorban betölthető állásokról van szó. Mindez különösen igaz a fiatal nők körében.

A HackerRank 100 országból összesen 12 000 női fejlesztőt kérdezett meg, és arra jutott, hogy a legfiatalabbak szerint

a kínai Sanghaj lesz a világ egyik vezető és legnépszerűbb technológiai központja a következő öt évben.

Az ázsiai válaszadók körében pedig 14 százalékkal többen szavaztak az indiai Bangalore-ra a jövő informatikai központjaként, mint a Szilícium-völgyre.

Mindez azonban még nem jelenti a Szilícium-völgy bukását. Ha az Y és a Z generáció együttes véleményét nézzük (globálisan), akkor továbbra is az jön ki, hogy az amerikai térség 2024-ig világelső technológiai központ lesz. Mindazonáltal a kutatás jól mutatja, hogy különösen a legfiatalabbak körében érezhető egy fontos változás, amely azt tükrözi, hogy a Szilícium-völgy folyamatosan veszít a legendás népszerűségéből.

A fiatalok egyre nyitottabbak az ázsiai technológiai központok felé Forrás: AFP/Manjunath Kiran

Ennek egyik fő oka, hogy a térségben a megélhetési költségek fénysebességgel emelkednek, vagyis a fiatal tehetségek még az Egyesült Államokban is elkezdtek nyitni más városok felé – mondta Maria Chung, a HackerRank alelnöke.

Ennek eredményeként pedig létre is jöttek alternatív technológiai központok az USA-ban – például Austin, Boston vagy Seattle.

Ezzel együtt pedig Kína és India egyaránt keményen dolgozik azért, hogy magához vonzza a tehetséges technológiai szakembereket.

A két ázsiai ország fejlődését mutatja, hogy tavaly Kínában már több kockázati tőkét fektettek be startupokba, mint az Egyesült Államokban, az indiai Bangalore pedig az ország legnagyobb technológiai startupjainak otthonává vált, és már globálisan is a harmadik helyen áll.

Ráadásul India például óriási demográfiai előnyben is van, ha azt nézzük, hogy az ország lakosságának több mint 50 százaléka 25 éves vagy annál fiatalabb.

Emellett India jó úton jár ahhoz, hogy 2023-ra a világ legnagyobb technológiai fejlesztő lakosságával rendelkezzen.

Következésképpen az olyan ázsiai technológiai központok felemelkedése, mint Shanghai vagy Bangalore nem csupán a helyi fejlesztésekre lesznek komoly hatással, de az amerikai piacra is.