Vége az izlandi álomnak

Izland, WOW légitársaság
A picture taken on August 6, 2018 shows a Wow plane on the tarmac of Roissy-Charles de Gaulle Airport, north of Paris. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Vágólapra másolva!
Hiába a hét első napjainak reményt keltő hírei, a BBC tudósítói észrevették, hogy az összeomlás határára jutott izlandi légitársaság, a Wow Air, honlapján jelentette be, beszüntetik tevékenységüket.
Vágólapra másolva!

A 2012-ben nagy reményekkel indult, európai és tengerentúli - amerikai - útvonalakat is repülő izlandi légitársaság közleménye alapján, minden valószínűség szerint, befejezik működésüket. Valamennyi járatukat törölték. Mindez váratlan fejlemény azok után, hogy tegnap még a lehetséges megmenekülésükről érkeztek hírek, amiről az Origo is beszámolt.

Végleg a földön maradnak a Wow Air gépei Forrás: AFP/Joel Saget

A cég most azt ajánlja a járatok törlésével érintett utasoknak, hogy próbáljanak átfoglalni más társaságok járataira.

A vállalat azt írja honlapján, hogy ilyen vis major esetekben

számos konkurens vállalat hajlandó a hoppon maradt utazóknak alacsonyabb viteldíjakon is jegyeket kínálni.

A Wow Air azt is írja, hogy azok akik utazási ügynökségen keresztül vagy hitelkártyával vettek jegyet valamely járatukra, egyeztessenek bankjukkal vagy a közvetítő ügynökséggel a jegyár visszatérítéséről. Minden más esetben

a légi utasok jogairól szóló általános szabályozás alapján fordulhatnak kártérítési kérelemmel a cég fele, vagy - írják - a csődhelyzet beállta után, a felszámolókhoz.

A mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztató izlandi cég gépeivel tavaly 3,5 millió utast szállított, és már korábban felröppentek hírek arról, hogy nehéz helyzetbe jutott, mindezidáig azonban nem volt jele annak, hogy ennyire komoly a baj. A másik feltörekvő skandináv diszkont társaságot, a Norwegian Airlinest a közelmúltban csak jelentős befektetői pénzekkel sikerült megmenteni. Ez a cég szintén számos európai és az észak-amerikai kontinensre irányuló útvonalat repül.

A német Germania már nem volt ilyen szerencsés. Ahogy az Origo megírta, idén februárban azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét és csődeljárást kezdeményezett maga ellen, a helyzeten pedig a lehetséges befektetőkkel folytatott tárgyalások sem változtattak márciusban.